A magyarok szerint személyenként havi nettó 250 ezer forintra van szükség a szűkös megélhetéshez – idézi a Telex az Egyensúly Intézet legújabb, szubjektív szegénységi trendeket vizsgáló közvélemény-kutatását.

Az átlagos szintű megélhetéshez személyenként havi nettó 350 ezer forint, míg a gondtalannak vélt élethez havi hatszázezer forint kellene – legalábbis így vélték a megkérdezettek 2023 végén.

A kutatás szerint jelenleg a válaszadók 3 százalékának nincsen semmilyen jövedelme, miközben 47 százalékot tesznek ki, akik nettó negyedmillió forint alatti jövedelemből gazdálkodhatnak havonta. Ez azt jelenti, hogy minden második válaszadó – házastársi vagy rokoni támogatás nélkül – nem tudja előteremteni a szűkös megélhetéshez szükséges nettó 250 ezer forintos összeget.

A válaszadók további 24 százaléka arról számolt be, hogy nettó 250 ezer–350 ezer forint alatti összeget oszthat be havonta. A magyar lakosság mindössze 3 százaléka keres havonta nettó 750 ezer forintnál több pénzt.

A közvélemény-kutatás szerint a magyar társadalom 25 százaléka arról számolt be, hogy nem tudna megbirkózni egy százezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezésével. További 45 százalékának ugyan problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből.

Fotó: Pixabay.com