Lánczi Tamás, az MTVA online igazgatója, a kormányközeli Századvég korábbi igazgatója lesz a február elsejétől működő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, írja a Magyar Nemzet nyomán a Telex. A kormánypárti lap értesülését maga Lánczi Tamás is megerősítette.

Lánczi Tamás helyettes államtitkárként dolgozott Orbán Viktor egyik korábbi kormányában, később a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztője, majd a XXI. Század Intézet igazgatója volt. Jelenleg az MTVA online igazgatója, és a 48 perc című műsort vezeti.

A nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény nyomán felálló hivatal vezetőjét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Lánczi Tamás január közepén teheti le az esküjét a Sándor-palotában. Lánczi fizetése közel 5 millió forint lesz, azt ugyanis a jegybank elnökének járó havi bér 80 százalékának megfelelő összegben határozták meg.

Az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal a „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” vizsgálhatja. Hogy mi számít pontosan annak, az is kérdéses, de azt is tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhatna majd ez a hatóság: a „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” a jogalkotó kénye-kedve szerint értelmezheti majd.

Arról, hogy egyáltalán milyen szereplőkre vonatkozik az új törvény (pl. van-e félnivalója a sajtónak), a kormány az új szabály belengetése óta ködösít. Orbán Viktor egyik rádióinterjújában viszont egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a sajtó miatt van szükség a szuverenitásvédelmi törvényre.

Egy törvénymódosítás szerint Lánczi a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjeként az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan mentelmi jogot is kapna.

A parlamenti képviselőkön kívül eddig csak a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke, az alapvető jogok biztosa és annak helyettese rendelkezett mentelmi joggal, melynek eredeti funkciója, hogy a személyes biztonság védelmével óvja a törvényhozók függetlenségét a parlamenten kívüli illetéktelen befolyásoktól és zaklatásoktól.

Kiemelt fotó: Wikipédia