Húszmilliárd eurós B tervet készít elő az Európai Unió Ukraja megsegítésére, miután a következő uniós költségvetés bővítését, benne az eredeti, négy év alatt folyósítandó 50 milliárd eurós csomaggal Orbán Viktor a decemberi EU-csúcson blokkolta, idézi a hvg.hu a Financial Times (FT) értesülését.

A 20 milliárdos tervet a magyar miniszterelnök már nem tudná megfúrni, mivel olyan hitelezési struktúrát használna, melyhez nem szükséges a tagállami vezetők egyhangú egyetértése. Az FT szerint a megoldás ahhoz a 2020-as csomaghoz hasonlít, mellyel a koronavírus-járvány idején a tagállamok mintegy 100 milliárd euró értékben finanszíroztak rövid távú munkahelyi támogatásokat.

A B tervben részt vevő tagállamoknak garanciákat kellene vállalnia az uniós költségvetés felé, ezzel tennék lehetővé, hogy az Európai Bizottság akár 20 milliárd eurós hitelt vegyen fel Kijev megsegítésére. Lényeges, hogy a program fő résztvevői között olyan tagállamoknak kell lennie, melyek hitelminősítése a legmagasabb szintű. Az FT forrásai szerint a terv részleteiről még egyeztetnek, ahogy a végső célösszegről is, melyet Ukrajna szükségletei határoznak meg. Az lap egy forrása azt mondta, technikai probléma nem állja útját Kijev segítésének, de az politikailag „már bonyolultabb”.

Az unió a 2024. február elsejei EU-csúcson továbbra is elsődlegesen a költségvetés bővítését, és vele az eredetileg tervezett 50 milliárd eurós Ukrajna-finanszírozást szeretné megszavazni, ám ha Orbán akkor is blokkol, akkor erről a B tervről még így is megegyezhetnek.

Ha ez megtörténik, jelzik az IMF felé, mely így folyósíthatja saját finanszírozásának következő elemét, és mintegy 900 millió eurót küldhet Ukrajnának. Ez az FT forrásai szerint elég lenne ahhoz, hogy megelőzze Ukrajna pénznyomtatását, mely az infláció elszabadulásával fenyegetne.

Az EU-s remények szerint egy februári megállapodással márciusra már küldhetnék is az uniós pénzeket Ukrajnába. Az 50 milliárdos tervhez képest a 20 milliárdos hátránya azonban, hogy az hitelekre korlátozódik, vissza nem térítendő támogatásokról itt nincs szó. Azokat azonban a tagállamok kétoldalú megállapodások keretében még így is nyújthatnának Ukrajnának.

Fotó: Elsősorban Ukrajna támogatásáról kérdezték az újságírók Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. október 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher