Az érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amely leányvállalatával a Talentis International Construction Investments Kft.-vel csütörtökön véglegesítette és az osztrák tulajdonban lévő Lukavac Cement d.o.o. társaság felvásárlását – közölte a cég az MTI-vel.

A felvásárlásnak köszönhetően horvátországi, romániai, ausztriai és németországi érdekeltségei mellett Bosznia-Hercegovinában is megjelent a Mészáros-cégcsoport.

A Talentis Group Zrt., a júliusban aláírt szándéknyilatkozat értelmében, kizárólagos jogot szerzett ahhoz, hogy az Asamer Baustoffe AG 100 százalékos tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. leányvállalatának megvásárlásáról tárgyalásokat kezdeményezzen. A teljes tranzakció tegnap az átvilágítási folyamat befejezésével és a szerződési feltételek teljesítésével, a szerződés aláírásával végleg lezárult.

A Lukavac Cement d.o.o., az építőiparhoz szorosan kötődő cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 700 000 tonna klinker és több mint 1 000 000 tonna cement.

A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét.

A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.

Lázár János építési miniszter néhány hete arról beszélt, hogy az új paksi atomblokk építési szakaszba lépett, amihez nagy mennyiségű betonra lesz szükség. A beton egyik alapanyaga pedig a cement, magyar kézben pedig idáig nem volt cementgyár.

Lázár szerint ez tarthatatlan helyzet: mint mondta, a magyarországi külföldi cementgyárak jobban teszik, ha eladják az itthoni vállalkozásaikat, mert az elképzelhetetlen, hogy a tízmilliárd eurós paksi építkezésből ne részesedjen a magyar építőipar — írta meg a 24.hu