Felvették az Oscar-díjra esélyes animációs filmek szűkített listájára Buda Anna Flóra 27 című alkotását – írja a hvg.hu a Variety információja nyomán. A tíz kategóriában kialakult Oscar-díjra esélyes filmek 15-15-ös listáján a Népszavához is eljuttatott dokumentum szerint a francia pénzből készült alkotás az animációs rövidfilmek katergóriájában szerepel.

A végső jelöltek névsorát a 15-ös listákból szűkítik majd le január 23-ig.

A 27 című rövidfilm májusban a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a rövidfilmek versenyében elnyerte az Arany Pálmát, majd a budapesti 11. Friss Hús fesztiválon megkapta a legjobb magyar animációs filmnek járó elismerést. Júniusban a 27 nyerte el a legjobb rövidfilmzenének járó díjat az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon. A film zenéjét Mákó Rozi és Mákó Mári duója, a COMMITTEE komponálta.

Nem került be viszont a legjobb 15 közé a külföldi filmek kategóriájában jelölt Kojot négy lelke. Ezt az animációs filmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra, a Nemzeti Filmintézet (NFI) döntése szerint.

Fotó: Buda Flóra Anna kezében a rövidfilm kategóriában elnyert Arany Pálma-díjjal a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2023. május 27-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo