Mint arról a frisshírek.hu is beszámolt, csütörtök délután egy ismeretlen férfi lövöldözni kezdett a prágai Károly Egyetem egyik épületénél. Az első értesülések tíz áldozatról számoltak be, de azóta már 14 halottról és 24 sebesültről érkeztek jelentések. Az ámokfutó szintén meghalt. Állítólag öngyilkosságot követett el, de szemtanúk szerint a kiérkező rendőrök is használtak fegyvert ellene. Az áldozatok között nincs magyar állampolgár

Petr Fiala cseh kormányfő csütörtök esti sajtótájékoztatóján azt mondta, magányos fegyveres lehetett az ámokfutás elkövetője, nem pedig terroristák vagy valamilyen más szervezett csoport akciójáról van szó. A miniszterelnök hangsúlyozta: a biztonsági erők urai a helyzetnek, az állampolgárokra már nem leselkedik veszély.

Petr Fiala részvétét fejezte ki minden áldozat hozzátartozóinak és barátainak.

Sok életet, többségében fiatalokét oltották ki feleslegesen és nincs igazolás erre a rettenetes tettre

– mondta a cseh miniszterelnök hozzátéve, hogy mély szomorúságot és felháborodást érez az értelmetlen és kegyetlen erőszak láttán. 

Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki segített kezelni ezt a nehéz helyzetet. Mindent megteszünk, hogy segítséget nyújtsunk a sebesülteknek, családjuknak és az áldozatok családjának. Osztozzunk a fájdalmukban és a gyötrelmükben. Ebben a nehéz pillanatban mindnyájunknak közös egyetértéssel és kölcsönös megértéssel kell tiszteletünket lerónunk egy kegyetlen bűncselekmény áldozatai előtt

– tette hozzá Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Az RTL Híradó közben idézte a Seznam Zprávy cseh hírportált, amely egy videót is közölt. A rendőrségi forrásból megszerzett felvételt a portál nem teheti közzé, tartalmáról azonban részletesen beszámolt. A felvétel ötperces időtartama alatt az elkövető 13 lövést adott le.

A felvétel készítője az intézkedő rendőrök közvetlen közelében tartózkodott. A videón az látszik, hogy az elkövető nemcsak az egyetem épületében adott le lövéseket, hanem az utcán arra járó emberekre is. A fekete ruhás férfinél egy ZEV 308 Win AR10 típusú, 7,62 kaliberű fegyver volt. A felvételen az is elhangzik egy rendőrtől, hogy mesterlövészre lenne szükség az ámokfutó leterítéséhez, de nála csak egy Glock 19 maroklőfegyver van.

A portál arról is ír, hogy az elkövető, a 24 éves David K. tavaly szerzett BA diplomát történelem-Európa-tanulmányok szakon, idén pedig díjat kapott szakdolgozatáért. Egy évfolyamtársa szerint csendes, introvertált volt, nem sokat beszélgetett másokkal.

A Telegram közösségi platformon a neve alatt szerepel egy profil, ennek orosz nyelven írt bejegyzéseiben az áll, hogy a szerző iskolai lövöldözést és öngyilkosságot akar elkövetni, és erre az orosz Alina Afanaszkina inspirálta, aki december elején Brjanszkban két embert ölt meg egy iskolai lövöldözés során, majd magával is végzett.

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek