A cseh hatóságok szerint tíz halálos áldozata és több tucat sebesültje van annak a lövöldözésnek, ami Prága óvárosában történt csütörtökön, írja a BBC. A lövések a cseh főváros központjában található Károly Egyetem filozófiai intézetének épületénél dördültek el. A rendőrség jelentése szerint a tettest „semlegesítették”. A város polgármestere, Bohuslav Svoboda szerint a lövöldöző lezuhant az épületről és meghalt, míg más – meg nem erősített – tanúvallomások szerint a támadó saját maga ellen fordította fegyverét, értesült a cseh Lidovky.

Indítékról azonban nem írnak a cseh hatóságok, így egyelőre nem lehet tudni, hogy az elkövető miért kezdett lövöldözni.

A helyszínre nagyszámú rendőrt riasztottak, lezárták a turisták által is kedvelt Jan Palach teret és annak környékét, valamint felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat, és maradjanak távol a tértől. Sokan az egyetem épületében ragadtak. 

Vít Rakušan belügyminiszter később azt közölte, hogy a támadást egyetlen személy követte el, és biztosította a lakosokat arról, hogy elmúlt a közvetlen veszély.

Petr Fiala cseh miniszterelnök lemondta programjait a „tragikus események” miatt. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott az X-en: „sokkolta az értelmetlen erőszak”.

A magyar Külügyminisztérium úgy tudja, hogy az áldozatok és a sérültek között nincs magyar állampolgár.

Fotó: MTI