Minden idők legdrágább gyorsforgalmi fejlesztését indíthatja el 2024-ben a kormány, a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os beruházás 400 milliárd forintba kerülne – írja a Világgazdaság.

Az M76-os első szakaszát az M7-es holládi csomópontja és Balatonszentgyörgy között 2020 októberében adták át, amit 2022 márciusában az M76-os út új, közel három kilométeres szakasza követett. Így a megyeszékhelyig tartó 55 kilométeres útvonalból eddig 8,6 kilométer készült el.

A 400 milliárdos árról Lázár János építési és közlekedési miniszter beszélt, és ezt az összeget a tárca is megerősítette a lapnak. Az autópálya építését tavaly függesztették fel, de akkor még csak 170 milliárd forintra becsülték.

A Világgazdaság szerint a pálya komplexitása miatt kerülhet majd 400 milliárd forintba a sztráda. A cikk szerint szerint az M76-os a zalaegerszegi járműipari tesztpálya részeként is működik majd, ahol egy tíz kilométeres szakaszt nagy sebességű tesztek elvégzéséhez alakítanának ki. A szakaszon harminchat híd épül, ezek közül négy völgyhíd lesz, egy pedig a Zala folyón ível át.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Lehotka László