Képmutatással vádolják a környezetvédő szervezetek azokat a politikusokat, akik a lehető legkörnyezetszennyezőbb módon, magángéppel érkeztek az ENSZ dubaji klímacsúcsára, hogy ott a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentéséről beszéljenek a bolygó megmentése érdekében.

Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviselte, aki szintén nem menetrend szerinti járattal, hanem a leginkább kormányzati célokra használt honvédségi Airbus A319-essel repült Dubajba.

A Flightaware adatai szerint a 140 üléssel rendelkező gép először Kecskemétről Budapestre repült, ahol felvette Novákékat, majd onnan Egyiptomba szállt. Ez november 26-án történt. A köztársasági elnök bejegyzése alapján az afrikai ország stratégiai partnere Magyarországnak, fontos szerepe van az illegális migráció feltartóztatásában. Találkozott Abdel Fattáh al-Szíszí elnökkel is, akivel gazdasági és felsőoktatási együttműködésről is tárgyaltak.

Egyiptomból négy nappal később repültek tovább Dubajba, ahonnan három nap elteltével szombaton tértek vissza Budapestre. A túra alatt 26 tonna kerozint égettek el a 24.hu számításai szerint (közel 11 órát repültek összesen, az Airbus A319-112 pedig 2374 kilogramm üzemanyagot fogyaszt el óránként a hivatalos adatok szerint), ami azt jelenti, hogy 65 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki. Egy átlagos európai háztartás 7,5 tonna szén-dioxid kibocsátásáért felel évente.

A dubaji klímacsúcson azt a vállalást tették a résztvevők (néhány ország kivételével), hogy 2030-ra megháromszorozzák a megújuló energiaforrások termelését, aminek következtében 2050-re akár teljesen meg lehet szabadulni a fosszilis tüzelőanyagoktól, hogy csökkenjen a légkörben a szén-dioxid. Emellett létrehoztak egy több milliárd dolláros klímaalapot a klímaváltozás okozta károk enyhítésére.

Fotó: Facebook