Még januárban pert indított a belga bíróságon Magyarország ellen a vakcinaszállítmányok miatt a Pfizer és a BioNTech – írja a Politico nyomán a Telex.

A hírt a Pfizer is megerősítette.

A pert azért indították, mert 2022 novemberében Magyarország jelezte, hogy az ukrajnai háború miatt nem fizetne ki 3 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát, összesen 60 millió euró értékben.

Az első bírósági meghallgatás márciusban volt, akkor elvetették a Pfizer kérelmét, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják az ügyet. A per azóta nem haladt tovább.

A Pfizer hasonló pert indított Lengyelország ellen is, miután Varsó a magyar kormányéhoz hasonló indokkal nem vett át és nem fizetett ki 60 millió adag oltóanyagot. Lengyelország szintén arra hivatkozott, hogy az Ukrajnából érkező menekültek túl nagy pénzügyi terhet jelentenek, emiatt nem tudnak fizetni a vakcinákért.

Az uniós beszerzést több oldalról is pereskedés övezi. A Politico szerint romániai ügyészek a korábbi miniszterelnök és két egészségügyi miniszter mentelmi jogát oldanák fel, mert szerintük túl sok oltóanyagot rendeltek, amivel 1 milliárd eurónyi kárt okoztak az országnak.

Belgiumban Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét jelentették fel, mert sokak szerint gyanús körülmények övezik a vakcinabeszerzést, amiben fontos szerepe volt.

Az Európai Ügyészség október 14-én bejelentette, hogy nyomozás indult az uniós vakcinabeszerzés ügyében, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik vakcináról vagy melyik szerződésről van szó.

Fotó: Pixabay