2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Terror Párizsban: iszlamista ámokfutó gyilkolt az Eiffel-toronynál

frisshirek.hu | 2023. december 03. - 07:30
Terror Párizsban: iszlamista ámokfutó gyilkolt az Eiffel-toronynál

Allah ahbar! - kiáltotta, és lesújtott.

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah akbar". A támadás áldozata egy német állampolgárságú férfi.

Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették - közölte a francia belügyminiszter.

A letartóztatásakor a merénylő közölte: nem bírta elviselni, hogy muzulmánokat ölnek szerte a világon. Szerinte Franciaország bűnrészes abban, amit Izrael tesz, és elege van abból, hogy muszlimok halnak meg

- mondta Gérald Darmanin.

Az elkövető 26 éves, Párizs egyik elegáns elővárosában, Neuilly-sur-Seine-ben született francia állampolgár, pszichológiai problémákkal küzd, radikális iszlamista nézetei miatt szerepelt a titkosszolgálatoknak az állambiztonságra veszélyes személyekről vezetett nyilvántartásában. Még 2016-ban négy évre elítélték egy merényletterv miatt, szabadulása óta a titkosszolgálatok megfigyelése alatt állt - mondta a helyszínen a belügyminiszter.

Az ügyben a párizsi ügyészség megbízásából a bűnügyi rendőrség gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt indított vizsgálatot, később azonban a terrorelhárítási ügyészség vette át az ügyet.

Fotó: Hans Lucas/AFP