Noha az elmúlt vasárnap, az idei ősz leghidegebb reggelén a Nógrád vármegyei Zabarban mínusz 10,5 Celsius-fokot mértek, aminél alacsonyabb hőmérséklet eddig nem fordult elő a szezonban, az időjósok azt ígérik, hogy a lehűlés csak átmeneti, a hét elején újra meleg levegő érkezik fölénk.

Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 8 Celsius-fok között alakul. Délelőtt vékonyabb, szakadozott felhőzet lehet felettünk, délutántól vastagszik a felhőtakaró. Napközben helyenként, késő délutántól szórványosan várható csapadék: az ország északkeleti felén, harmadán főként hó, havas eső, máshol egyre inkább eső valószínű.

Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyére viszont a várható ónos eső miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálata Bakonyban és a Kisalföld egyes részein van erre a legnagyobb esély. Az Észak-Dunántúlon, majd a keleti, északkeleti területeken kialakuló hózáporok nyomán pedig lokálisan lepel, illetve néhány centiméternyi vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki, ami nappali órákban olvadozni fog. Hétfő éjjel az Északi-középhegységben és annak környezetében tartósabb havazás kezdődik, így keddre megmaradó hóréteg is kialakulhat

Kedd hajnalra viszont már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közé hűl le a levegő, és a felmelegedés csütörtökre éri el a tetőpontját, amikor is a nappali csúcsértékek 3 és 16 fok között várhatók. Ezzel együtt egész héten erősen felhős vagy borult időre van kilátás, hosszabb napsütést vasárnapra ígérnek először a meteorológusok.