Rippl-Rónai József Kalitkás nő című képe a Magyar Nemzeti Galériában látható, a múzeum ezzel reklámozza magát a nagy nyugati kiállításokon. A Párizsban született festmény igazi nemzeti ikon, a 19. századi végi modern magyar képzőművészet kulcsműve. Az álmodozó, karcsú szecessziós nőalak zöld kalitkájával a legtöbb Rippl-Rónai-monográfia címlapján szereplő kép, és méltán vált az egyik legismertebb, ikonikus magyar festménnyé a születése óta eltelt 130 évben.

A Kieselbach Galéria karácsonyi aukcióján ennek a képnek az első változata szerepel majd, amely nagy szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, száz évnyi lappangás után. A magyar sajtót bejárta a főmű megkerülésének híre, Kieselbach Tamás már akkor felhívta a széles közvélemény figyelmét a ritka nemzeti műkincsre. A chicagói Leslie Hindman aukciósház árverésén hosszas licit után 590 ezer dollár (átszámítva 122 millió forint) felett koppant a kalapács. Ezzel megszázszorozta legelső kikiáltási árát, de még a – kutatás és beazonosítás utáni – megemelt végleges indulási árat is példátlan módon megtízszerezte. A vevő a budapesti Ernst Galéria tulajdonos-házaspárja volt. 

A Kalitkás nő a magyar modern festészet kulcsműve, az első variáns mostani aukciós felbukkanása igazi szenzáció. Ehhez hasonló jelentőségű volt a régióban a neves cseh festő, Bohumil Kubista 1911-es prágai látképe, ami 1,6 milliárd forintért kelt el tavaly. A Kalitkás nő licitje 180 millió forintos kikiáltási áron kezdődik, ami példátlan hazai rekordnak számít. Soha ilyen értékről nem indult műalkotás a magyar aukciós piacon korábban. Művészettörténészek szerint ez a mű csak a Mona Lisához hasonlítható.