Az államháztartás pénzügyi helyzete mellett a magyar háztartások pénzügyi számláiról is közölt elemzést a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az MNB novemberi adatai alapján 3200 milliárd forinttal nőtt a magyar háztartások pénzügyi megtakarítása három hónap alatt. Ez 4 millió háztartással számolva háztartásonként 800 ezer forintot jelent - vette észre a Forbes.

A lap is megjegyzi, természetesen jól hangzik, hogy 800 ezer forinttal gazdagabbak lettünk csupán három hónap alatt, de ez az átlag. A nagy többség valószínűleg azt mondja, hogy nem tett félre ennyit az utóbbi negyedévben. És igazuk is van.

Az MNB egy korábbi elemzése szerint a pénzügyi megtakarítások 62%-a a legtöbb megtakarítással rendelkező, felső 10% tulajdonában van, míg az alsó 70% tulajdonában az összes megtakarítás csupán 17%-a oszlik meg.

Miközben a fogyasztói árak EU-s rekordtempóban nőttek Magyarországon az elmúlt bő egy évben, melynek növekedését csak novemberre tudta „lebirkózni” egyszámjegyűre a kormány, a lakossági megtakarítások összege szinte folyamatosan növekvő trendet mutat.

A Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint a háztartások pénzügyi eszközeinek értéke 93 000 milliárd forintra nőtt, ez az érték több, mint a magyar GDP 125%-a.

Az MNB statisztikája a likvid pénzeszközök mellett, mint például készpénz, bankbetét, tőzsdei részvények, kötvények, a nem tőzsdei részesedéseket (világoszöld) is számításba vette.

A tőzsdén kívüli cégtulajdon az egyik legkevésbé likvid vagyonelem – a nem tőzsdei nagyvállalatok és KKV-k értékesítése egy összetett folyamat, ami akár évekig is elhúzódhat – értéke azonban, pénztermelő képessége révén van. A magyarok tőzsdén kívüli cégtulajdona 2023 harmadik negyedévében 33 000 milliárd forintot jelentett, ez az összes megtakarítás több mint egyharmada.

Bár Zsiday Viktor közgazdász szerint még sokáig nem fog talpra állni a magyar gazdaság, a befektetők mégis nagy pluszokat látnak a számláikon. 

A pénzügyi megtakarítások értékének növekedése két tételből áll:

• A tranzakcióból származó eredmény realizált hozamot (részvények eladása, osztalékfizetés, kötvények után kamatfizetés),
• míg az átértékelődés, a meglévő termékek értékének változását (tőzsdei árfolyam változása, devizaárfolyamok változása miatt bekövetkező fel- és leértékelődés) jelöli.

A taglalt 3200 milliárd forint növekmény 77 százaléka is átértékelődésből származik, ami a forintárfolyam változásának és a pénzügyi termékek (részvények) árfolyamváltozásának következménye.