Az iszlámellenes, populista Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) nyerte meg a holland választást.
A leendő új holland miniszterelnöknek Orbán Viktor már gratulált is a korábban Twitternek nevezett X-en: 

The winds of change are here! Congratulations to @geertwilderspvv on winning the Dutch elections! pic.twitter.com/yh9LVcuP5J

— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) November 22, 2023

Szijjártó Péter külügyminiszter is örömét fejezte ki a Facebookon a migrációellenes holland politikus győzelme miatt: 

Ám a BBC szerint Európa és benne Hollandia is sokkot kapott a választási eredmény miatt.

Bár kinevezéséhez koalíciós partnerekre is szüksége lesz, győzelmi beszédében Wilders harcias hangulatban volt:

Kormányozni akarunk és... kormányozni fogunk. [A mandátumok száma] óriási dicséret, de óriási felelősség is.


Wilders iszlámellenessége régóta köztudott Hollandiában. A migrációellenes politikus korábban többször is kritizálta az iszlám vallást, szerinte ha a muszlimok Hollandiában szeretnének maradni, a Korán legalább felét el kéne tüntetni, annyira borzalmas dolgokat tartalmaz.

A szélsőjobboldali politikus 2007-ben nyílt levélben követelte a muszlimok szent könyvének betiltását, és Adolf Hitler Mein Kampf című művéhez hasonlította. Wilders szintén emlékezetes botrányt okozott, amikor  megsértette a hollandiai muszlim közösséget azzal, hogy Mohamed prófétát az Ördögnek nevezte.

Iszlámellenessége erős bevándorlóellenességgel párosul: korábban még azt is felvetette, hogy a bevándorlóknak fizetni kellene azért, hogy hagyják el Hollandiát.

Geert Wilders pártvezetőként, illetve magánemberként is többször járt már Magyarországon. 2022. augusztus 20-án a Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta, az akkori ünnepségre magyar származású felesége, Márfai Krisztina is elkísérte. 

     

    Wilders győzelme leginkább azért érdekes, mert Hollandia az Európai Unió egyik alapító tagja, Wilders viszont népszavazást akar tartani az EU-ból való kilépésről, amit természetesen már most elneveztek Nexitnek.