Hivatalosan is aláírták a minimálbér- és a garantált bérminimum-emelésről szóló megállapodást, ezt követően pedig a Magyar Közlönyben is megjelentek a főbb számok.

A szakszervezetek és a munkaadók közötti megállapodás szerint 2023. december 1-től a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 000 forintra növekedhet. 

Mivel számos olyan juttatás van, amelyeket a törvény a minimálbér hatályos összegéhez köt, így a jövőben ezek is emelkednek, de csak januártól. A pénzcentrum.hu már előzőleg kiszámolta, hogy bizonyos juttatások esetében mekkora összegekre lehet majd számítani.

A minimálbéremelés nyomán olyan fontos juttatások emelkednek, mint pédául a táppénz, a GYED és a nagyszülői GYED, diplomás GYED felső határa, a bizonyos betegségekben szenvedők adókedvezménye, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD), az álláskeresési járadék legmagasabb összege.

Az új megállapodás szerint 

  • a gyermekgondozási díj (GYED), illetve a nagyszülői GYED maximális összege 373 520 forintra emelkedik (a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százaléka),
  • a diplomás gyed összege alapképzés esetén 186 760 forintra (a minimálbér 70 százaléka), mesterképzés esetén pedig 228 200 forintra (a garantált bérminimum 70 százaléka) nő,
  • a táppénz napi összege legfeljebb 17 787 forintra emelkedik (a minimálbér kétszeresének 30-ad része)
  • az adóalapkedvezmény mértéke, melyre a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekkel élők jogosultak, 13 300 forintra nő havi szinten (a minimálbér egyharmadának 15 százaléka száz forintra kerekítve),
  • a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) havi 266 800 forintra emelkedik (ennek összege 2022-től megegyezik a minimálbér 100 százalékával),
  • az álláskeresési járadék összege legfeljebb napi 8 893 forint lehet (a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegénél).
Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a frisshirek.hu-nak elmondta, a rendelet szövege szerint a juttatások, támogatások és ellátások összege jövő év januárjától emelkedik csak. 

Fotó: vaci-naplo.hu