2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Mégis lesz bolgár-magyar focimeccs, nem ott, nem úgy, de lesz

Tirex | 2023. november 14. - 15:00
Mégis lesz bolgár-magyar focimeccs, nem ott, nem úgy, de lesz

A kaotikusra sikerült szervezésnek köszönhetően ma végre kiderült a hamarosan sorra kerülő bolgár-magyar futballmérkőzésnek Szófia ad majd otthont.

A bolgárok tartva a kizárástól, visszatették Szófiába az Eb-selejtezőt, hogy elkerüljék az UEFA retorzióját, így végre már egészen bizonyos, hogy kijelenthetjük: zártkapus mérkőzést játszik a magyar csapat a bolgár fővárosban.

Eredetileg is a főváros adott volna otthont a találkozónak, de az elmúlt napokban a szurkolói atrocitásoktól tartva igyekeztek Plovdiv város, építés alatt álló stadionjába költöztetni az összecsapást.
A szürreális elgondolást, mely szerint az EB selejtezőt a két csapat egy építkezés kellős közepén játssza le, hamar elvetették, arról nem is beszélve, hogy a szurkolók is Szófiába vásároltak repülőjegyet és intéztek maguknak szállást.

Hriszto Botev Stadion, Plovdiv, Bulgária

Az MLSZ szerint példátlan, komolytalan és sportszerűtlen a bolgár szövetség viselkedése.

A Bolgár Labdarúgó Szövetség végül mérlegelve a kialakult helyzetet arra kérte az UEFA-t, hogy mégis a fővárosban rendezhessék meg a meccset, az Európai Labdarúgó-szövetség pedig engedélyt adott erre.

Az MLSZ kedden délelőtt az alábbi közleményt adta ki a mérkőzéssel kapcsolatban:

A magyar válogatott számára kiemelten fontos bolgár mérkőzés előzményei a nemzetközi labdarúgásban példátlan helyzetet eredményeztek. Az UEFA a bolgár szövetség kérésére először a múlt héten, másodszor a mai napon megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, és zárt kapus mérkőzés megtartását rendelte el. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben. Fentiek ismeretében a magyar szövetség a múlt héten igyekezett sportszerűen eljárni, és bár – elsősorban a magyar válogatott szurkolói miatt – nem értett egyet a késői helyszínváltással és különösen a zárt kapus megoldással, a döntést kényszerűen elfogadta, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket.
Most azonban, hogy pár nappal a mérkőzés előtt teljes káosz alakult ki a helyszínnel kapcsolatban, már egyértelműen ki kell mondani: amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen. Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést. A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése.

Kiemelt fotó: MTI