Reményeik szerint a fal elegendő lesz ahhoz, hogy gátat szabjon a lávának, mely könnyen megközelítheti az erőművet.

A napokban felerősödött a szeizmikus aktivitás és a földalatti lávaáramlás a főváros Reykjavík melletti Reykjanes-félszigeten a hétvégén, melyről a frisshirek.hu is beszámolt.

Aggodalomra adhat okot, hogy napokon belül a föld felszínére emelkedik az olvadt kőzet, ami miatt a hatóságok csaknem 4000 embert evakuáltak már Grindavik halászvárosból.

Az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezek közül a bolygó legnagyobbjai találhatók Izlandon.

Gudrun Hafsteinsdottir izlandi igazságügyi miniszter a RUV állami műsorszolgáltatónak elmondta, hogy egy nagy töltést terveztek a Svartsengi geotermikus erőmű védelmére, amely alig több mint hat kilométerre található a vészhelyzet miatt kiürített Grindaviktól.

20 000 teherautónyi anyagot szállítottak a töltés illetve a védelmi kerítés építésének helyszínére, így vélhetően elegendő lesz az anyag ahhoz, hogy meggátolja a láva betörését az erőmű területére.

A HS Orka, az erőművet üzemeltető cég szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy az erőmű az egész országot ellátja árammal, bár a fennakadás nem érinti a főváros Reykjavik áramellátását.

Izland délnyugati részén mérséklődött a szeizmikus aktivitás mértéke és intenzitása hétfőn, de a vulkánkitörés veszélye továbbra is jelentős – áll az Izlandi Meteorológiai Hivatal közleményében.
Hétfő késő estig a vulkáni veszélyek értékelése Grindavikban és környékén nem változott vasárnaphoz képest.

A város 3800 lakosának csaknem mindegyikét hétfőn rövid időre visszaengedték a városba, hogy értékeiket, háziállataikat összeszedjék – közölte az izlandi polgári védelmi és veszélyhelyzet-kezelési osztály a helyi rendőrségre hivatkozva.

A Dyrfinna mentőszervezet szerint a legtöbb háziállatot és haszonállatot hétfő estig kimentették Grindavikból.