Egyre szélesebb az SNI státuszt kapott gyermekek köre hazánkban. A november 11-ei online konferencia szakértői arra vállalkoztak, hogy

• Segítséget nyújtsanak a viselkedés mögött húzódó üzenetek megfejtésében
• Feltárják a gyermekek viselkedési nehézségeinek kiváltó okait!
• Megmutatják, hogyan tudjuk hatékonyan menedzselni a kihívást jelentő viselkedést!

Megnyugtatunk, hogy amit Te gondolsz, az sokkal fontosabb, mint amit mások elvárnak!

Ma a sajátos nevelést igénylő gyermekek száma meghatározhatatlan, többek között azért is, mert a vizsgálatot végző intézmények, családsegítő, pedagógiai szakszolgálatok vagy maga a pedagógiai bizottság meglehetősen leterhelt. Megannyi esetben hosszú hónapokat is várni kell egy-egy vizsgálattal, de az Autizmus Alapítvány esetében ez akár egy év is lehet.

Nem véletlen, hogy a szülőknek valóban hatalmas segítséget jelent egy-egy ilyen esemény, ahol megnyugtató válaszokat kaphatnak gyermekeik viselkedésével kapcsolatban.

Míg azt gondoljuk, hogy egy-egy ilyen konferencia valóban megoldja az SNI gyermek problémáját, a valóság egészen más.

Nekem már attól gyomorgörcsöm van, hogy valaki látatlanban mondd olyan tippeket, lehetőségeket, melyről könyvből tanult, a valósághoz azonban semmi köze,

- mondja egy SNI gyermeket nevelő édesanya.

Semmi bajom nincs például az esemény arcával, Ábel Anitával, de innentől kezdve számomra hiteltelen az egész. Honnan is tudhatná, milyen egy SNI-s gyermeket nevelni? Sugárzó arccal belemosolyog a kamerába, letolja a szövegét, mely szerint „jönnek a nevelés nagyágyúi, mert minden gyermek megérdemli a figyelmet” közben pedig álomszép fogsorral vigyorog végig, míg beszél.
A sajátos nevelést igénylő gyermekek nevelése ha nem akarunk hazudni, és ne tegyük, folyamatos vesszőfutás az idővel,

-mondja Kiss Hajnalka, gyermekpszichológus.

Onnantól kezdve, hogy a gyermek nehezen vagy egyáltalán nem tud beilleszkedni a környezetbe, hogy az óvodában, iskolában renitensé válik, hogy vagy ő bántalmaz, vagy őt bántják, ez mind, mind iszonyatos élethelyzet egy szülőnek.

Senki nem erre szerződött

Nincs olyan szülő a világon, aki aláírta volna a láthatatlan szerződést, hogy ő igenis „problémás” gyermeket szeretne. Ez egyszerűen csak jön, érkezik, általában, mint derült égből a villámcsapás.
Épp ezért nagyon fontos az érzékenyítés, és benne akár az ilyen típusú előadások is, melyből lehet, hogy a szülő figyelmét csak egyetlen mondat, egyetlen gondolat ragadja meg, de azt magával tudja vinni a szülősége folyamatában.
Ahol egy gyermek „más”, ott az egész család azzá válik
Nagyon sokat beszélünk a gyermekek érzékenyítéséről, de a felnőttekéről, az ezeket a gyermekeket nevelő szülő elfogadásáról sokkal kevesebbet. Pedig láncreakció az egész.
Nem egyszer van, hogy azt látom, a kezdeti lelkesedést a szülők részéről évek múltán felváltja a beletörődés. Az ilyen esetek elkerülésére is tökéletes lehet egy ilyen esemény, ahol új lendületet, nézőpontot kaphat a szülő.