A Magyarországon élő norvég állampolgárok nagy része diák, főleg orvostanhallgató – tudta meg a Telex.

Budapesten 1037 norvég állampolgár él, körülbelül 20 százalékuk az orvosi és az állatorvosi egyetemen tanul.

A magyar fővárosban 98 319 külföldi állampolgár él, és a két legnépesebb diaszpóra a kínai és az ukrán, melyről a frisshirek.hu is beszámolt, de Budapesten a norvég lakossággal is számolni kell, hiszen számuk meghaladja a több, mint ezer főt.

Ez azért is magas szám, mert például 1884 lengyel, 1538 amerikai, 1519 spanyol nemzetiségű él a fővárosban.

Norvégiában nagyon népszerűek a magyar egyetemek, különösen az orvosi és az állatorvosi karok, melyeket a hallgatók diákhitelből végeznek el.

Magyarországon négy orvosi egyetem van, Budapesten, Pécsen, Szegeden és Debrecenben. A budapesti Semmelweis Egyetemen a Telexnek küldött válaszuk alapján a 2023–2024-es tanév első félévére 156 norvég állampolgárságú hallgató iratkozott be.

Az Állatorvostudományi Egyetemen 57 norvég nemzetiségű hallgató kezdte meg tanulmányait ebben a félévben.

A Szegedi Tudományegyetemen ebben a félévben 17 norvég hallgatónak van jogviszonya, közülük tízen tanulnak a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karon, négyen a Fogorvostudományi Karon, ketten az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon, és egy hallgató a Természettudományi és Informatikai Karon.

A Debreceni Egyetem orvosi karán jelenleg négy norvég hallgató tanul.

A Pécsi Tudományegyetemen viszont 451 norvég hallgató tanul, közülük 449-en az orvosi karon.

A Semmelweisen 57 amerikai, 36 spanyol állampolgárságú hallgató jogviszonya aktív. Tehát ez azt jelenti, hogy míg a Budapesten élő norvég népesség 15 százaléka tanul a Semmelweisen, addig például a fővárosban élő spanyol népességnek csak a 2,4 százaléka, az amerikai népességnek pedig a 3,7 százaléka.
Érdekesség, hogy ennél is nagyobb arányban tanulnak az itt élő irániak a Semmelweisen, ugyanis Budapesten 1596 iráni lakik, közülük 628-an tanulnak a Semmelweis Egyetemen, tehát a 39,3 százalékuk.

Bár Norvégiában négy egyetemen is van orvosi képzés, de olyan nagy az igény az orvosokra, hogy ezek a képzések nem tudják kielégíteni.

A legtöbb itt élő norvég diák diákhitelből finanszírozza a tanulmányait. A diákhitelt a Norvég Állami Oktatási Hitelalap folyósítja.

A Norvégiában praktizáló orvosok több mint 30 százaléka külföldi egyetemen szerzett diplomát. A legtöbb Magyarországon végzett norvég diák a diplomaszerzés után jellemzően hazamegy Norvégiába, és ott kezd el orvosként dolgozni.