2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Az amerikai külügyminiszter figyelmeztette állampolgárait: azonnal hagyják el Libanont

Tirex | 2023. november 05. - 11:00
Az amerikai külügyminiszter figyelmeztette állampolgárait: azonnal hagyják el Libanont

Figyelmeztették az ott élő amerikai lakosságot, hogy veszélyben lehetnek és nincs rá garancia, hogy az amerikai katonaság mindenkit ki tud majd hozni.

A washingtoni külügyi tárca konzuli szolgálatának utazási információs oldalán megjelent frissített figyelmeztetés egyben az egész világra kiterjedően óvatosságra kéri a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat, közölte az MTI nyomán az RTL

A dokumentum Libanonra vonatkozó része a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetre hivatkozva arra kéri az amerikaiakat, hogy addig távozzanak a közel-keleti országból, ameddig a kereskedelmi repülőjáratok közlekednek.

Egyben azt javasolják, hogy az Egyesült Államok minden Libanonban tartózkodó állampolgára rendelkezzen saját önálló cselekvési tervvel, amennyiben válsághelyzet alakulna ki, és amely független az amerikai kormányzat segítségnyújtásától.

Arra nincs garancia, hogy egy kialakuló válsághelyzetben az Egyesült Államok kormánya evakuálja az amerikai magánembereket és családtagjaikat – közölték.

A dokumentum azt írja, hogy „a civilek amerikai katonaság által támogatott kimenekítése ritka”.

Irakra vonatkozóan arra kérik az ott élő amerikaiakat, hogy folyamatosan kövessék a helyi média jelentéseit, valamint kerüljék a tiltakozó megmozdulásokat és gyűléseket. A közlemény szerint a világ több pontján megnövekedett feszültségek, terrortámadások, tüntetések és amerikaiakkal szembeni erőszakos cselekmények megnövekedett kockázata miatt a külügyminisztérium világszerte fokozott figyelemre kér minden állampolgárt.

Kiemelt fotó: Pexels