Az operaház fantomja Gaston Leroux azonos című regénye alapján készült. Londoni ősbemutatója 1986-ban volt, mára a világ legtöbbet játszott musicalje lett, megelőzve a Macskákat és a Chicagót. Zenéjét Andrew Lloyd Webber szerezte.

Története 1905-ben játszódik, éppen elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezését. Ezek között van az a csillár is, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették. Amikor kigyulladnak a csillár fényei, és egyszerre régi pompájában ragyog fel az egykori párizsi Operaház, felidéződik egy nagy szerelem története. Szereplői: Raoul, a romantikus fiatal gróf és Christine, a bájos, tehetséges énekesnő. Kettőjük között azonban ott áll egy titokzatos harmadik, aki mindent bevet boldogságuk ellen. Ő az Operaház Fantomja, aki a színház alatti labirintusban él, és magának akarja elnyerni Christine szerelmét.

A Madách Színház 2003. május 30-án mutatta be a darabot non-replica változatban, vagyis saját felfogásban, Szirtes Tamás rendezésében. A siker azóta is töretlen, az elmúlt két évtizedben több mint 736 ezer néző látta.

A magyarországi bemutató 20. évfordulóját november 3-án a színház jubileumi előadással ünnepelte, amelynek keretében színpadra lépett többek közt az összes Fantom. Mivel erre a napra már régen minden jegy elfogyott, ezért a teátrum az ünnepi előadást teljes egészében megismétli november 19-én. 

A magyar előadásban 17 olyan közreműködő művész van, akik a kezdetek óta, azaz 20 éve játszanak a darabban. Két Fantom: Sasvári Sándor és Csengeri Attila, Carlotta szerepében Röser Orsolya és Sáfár Mónika, a Firmin karakterét alakító Galbenisz Tomasz és Weil Róbert, valamint a Kikiáltót megformáló Pusztaszeri Kornél, tíz művész pedig a kórust erősíti a kezdetek óta.