A jelentés a szerb–magyar határ térségében tapasztalható illegális migráció nemzetbiztonsági vetületeit részletezi, és arra a megállapításra jut, hogy:


• a térségben növekszik a visszafordítottak száma;
• a magyar jogszabályok, a déli határon szolgálatot teljesítők, az Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) is növekvő nyomásnak van kitéve;
• a Szerbiában működő, afganisztáni hátterű embercsempész bandák között fokozódik a konkurenciaharc és az erőszakkészség is;
• a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni származású embercsempész csoportok tevékenységének irányításait;
• az Izrael és Hamász közötti háború hatásaként megnőtt a terrorkockázat, a nyugat-balkáni migrációs útvonalat viszont felhasználhatják a terrorista hálózatok.

– írta meg a Telex.

A szerb–magyar határon éjszakánként 1000-1200 illegális határsértést detektálnak.

Augusztusban olyan is előfordult, hogy egy órán belül, egy ponton 293 átjutót észleltek. A megakadályozott tiltott határátlépések száma konstans, 2500-3000 fő között mozog egy héten.

A megnövekedett migrációs mozgás a jelentés szerint annak is köszönhető, hogy sokan a tél beállta előtt szeretnének a célországba jutni.

A Vajdaság különböző területeit több, egymással is rivalizáló bűnbanda tartja az ellenőrzése alatt, az embercsempészek közötti harcok pedig egyre gyakrabban vezetnek fegyveres konfliktushoz – ezt a fokozott szerb rendőrségi ellenőrzések és razziák sem tudják visszaszorítani.

A rendőrségi akciók miatt viszont tarifát emeltek a csempészek: egy átkelésért (szállítás nélkül) már ezer eurót is elkérhetnek.

Mivel a csempész üzletág egyre jövedelmezőbb, egyre erősebb a rivalizálás is a csempészcsoportok között, és több radikális bűnbanda is megjelent a térségben.

A nemzetbiztonsági jelentés szerint a Vajdaságban működő egyik legjelentősebb afganisztáni bűnbanda a 40-059, az „ügyféltoborzó” TikTok-videóik az Iszlám Állam (ISIS) és az al-Kaida terrorista csoportok korábbi reklámjainak stílusában készülnek.

A hírszerzési jelentés szerint az elmúlt időszak fegyveres összetűzései Észak-Szerbiában a 40-059 és egy másik afgán bűnbanda, a 313 közötti területharc következményei voltak.

Az utaztatók az elmúlt időszakban szerb rendőrökre, és magyar határvadászokra is lőttek, de személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A nemzetbiztonsági jelentés szerint aggodalomra ad okot, hogy a tálibok nemcsak finanszírozási, hanem operatív szervezési oldalról is kontroll alá helyezték az embercsempész-tevékenységet, kiemelten a szerb–magyar határtérségben.

Ezzel az lehet a céljuk, hogy lezárják a különböző afgán hátterű csoportok közötti vitákat, és teljes egészében átvegyék a pénzügyi források küldésének ellenőrzését.

A tálib kormány „az embercsempészetből származó hatalmas jövedelmet a saját bevételeként használja, és akár terrorfinanszírozásra is fordíthatja”.

A jelentés hozzáteszi, hogy egyes csempész csoportok vezetői és tagjai rokoni kapcsolatban állnak az afganisztáni tálib kormányzat, valamint annak egyik frakciójaként működő és terrorszervezetként nyilvántartott Hakkáni-csoport tagjaival is.

A jelentésben az áll, hogy olyan információk is keletkeztek, miszerint egyes közel-keleti terrorszervezetek részéről is felmerült az igény teljes embercsempész-hálózatok megvételére a balkáni régióban.

A Hamász vezetőjének október 10-i, terrorcselekmények elkövetésére felszólító nyilatkozatához az ISIS és az al-Kaida is csatlakozott, azóta egyre több, lehetséges európai célpontokkal (is) kapcsolatos terrortámadásra utaló információ keletkezik – áll a jelentésben.

A jelentés szerint Magyarország „tranzitjellege” egyelőre nem változott, mert „az ország nem rendelkezik a migránsok befogadására alkalmas, kulturálisan és nyelvileg azonos, elkülönült, nagyobb lélekszámú diaszpórával” – mint például a nyugat-balkáni útvonal végállomása, Németország.

Mivel a jelentés szerint a terrorkockázat az arab/palesztin diaszpóra méretével arányos, Magyarországon egyelőre nem emelkedett a fenyegetettség, az viszont érinti, hogy a nyugat-balkáni útvonalat a terrorszervezetek is felhasználhatják.

Az afganisztáni–tádzsikisztáni határon a csempésztevékenység gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, a tádzsik nemzetiségű afganisztániak pedig könnyen juthatnak hozzá tádzsik útlevélhez is.

Kihasználva, hogy a FÁK-térségen belül külön engedély nélkül utazhatnak – vízummentesen Moszkvába moszkvai átszállással vízummentesen Belgrádba utazhatnak.

Ezzel a módszerrel az ISIS, az al-Kaida és más szélsőséges tálib szervezetek tagjai szinte észrevétlenül – pár nap alatt – juthatnak be az EU területére a jelentés szerint.

A nemzetbiztonsági jelentés szerint „a nemzetközi és állami migrációs politikák gyakori változása során megmutatkozó gyenge pontokat” is kihasználják a csempészek, az EU „jelenlegi migrációs paktuma” pedig „alapjaiban változtatná meg a kialakult magyar védekezési gyakorlatot”.

Kiemelt fotó: Sas Zoltán országgyűlési képviselő/Facebook