A RAI olasz állami televízió TG1 hírcsatornájának adott interjújában Ferenc pápa azt is elmondta, reméli, hogy elkerülhető a regionális eszkaláció abban a konfliktusban, amely akkor kezdődött, amikor a Hamász fegyveresei bevonultak Izraelbe, megölve mintegy 1400 izraelit, főként civileket, és mintegy 230 túszt ejtve.

Két népről van szó, amelynek együtt kell élnie. Egy bölcs megoldással, két államban. Az oslói egyezményekben foglaltak szerint, két egyértelműen meghatározott államban, és a Jeruzsálemnek biztosított különleges státusszal

- mondta Ferenc a RAI olasz műsorszolgáltatónak adott interjújában.

A szentföldi háború megrémít

- mondta a pápa. – Hogyan fejezik be ezek az emberek ezt a történetet?

Az eszkaláció – mondta – „annyi dolognak és annyi életnek a végét jelentené”.

Ferenc pápa, aki humanitárius folyosók létrehozását és tűzszünetet kért a gázaiak megsegítésére, azt mondta, hogy minden nap telefonon beszél papokkal és apácákkal, akik egy gázai plébániát vezetnek, amely mintegy 560 embernek ad menedéket, főként keresztényeknek, de néhány muszlimnak is.

Egyelőre, hála Istennek, az izraeli erők tisztelik ezt a plébániát

- mondta.

Azt is elmondta, hogy aggasztja az antiszemitizmus növekedése, és hozzátette, hogy ennek nagy része továbbra is "rejtett marad".
Szerinte az Izrael és a Hamász közötti háborúnak nem szabad elfelejtetnie az emberekkel, hogy máshol is vannak háborús konfliktusok, többek között Ukrajnában, Szíriában, Jemenben és Mianmarban, - írta meg a Reuters