Eddig próbáltuk elhitetni magunkkal, hogy minket nem érint az elvilágiasodás, a szekularizáció, hogy mi kívül állunk ezen az európai tendencián, most pedig szembesültünk vele, hogy ez nem így van

– így fogalmazoztt Beer Miklós nyugalmazott váci püspök a Klubrádiónak adott interjújában. Szerinte a jóléti társadalom egyik jellemzője, hogy magabiztosabbá teszi az embereket, akikben van egy olyan érzés, hogy "megoldjuk magunk a problémáinkat, anyagilag jól állunk, nincs nekünk szükségünk égi segítségre", de azt meglepőnek tartja, hogy még a „külső támogatás” ellenére is csökkent itthon a magukat vallásosnak vallók száma.

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban ismertette, hogy kisebbségbe kerültek a vallásosak, eltűnt majdnem egymillió katolikus Magyarországról. Beer Miklóst ugyan nem érte meglepetésként, hogy csökkent a hívek aránya, ám egyben elszomorítja. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy mindez tisztulást hozhat, amely reményadóvá és hitelessé teheti az egyházat. Kétségtelen, hogy önvizsgálatra van szükségünk, és Ferenc pápa erre bíztat - tette hozzá. Megjegyezte, ha történne egy belső reform, akkor az egyház is jobban megtalálná a helyét. 

Bár szomorúnak tartja, hogy a magyar társadalomban olyan nagy arányú az érdektelenség, közömbösség a vallás iránt, hogy a népszámláláson 40 százalék nem válaszolt a kérdésre, nem lepődött meg az eredményeken, hiszen folyamatosan látja, hogy egyre kevesebben járnak templomba, különösen a fiatalok.

Arra a kérdésre, lehet-e ennek köze ahhoz, hogy az elmúlt években erős politikai üzenet társult a kereszténységhez Magyarországon. Óvatosan, de hozzátette azt is, a hívek számának csökkenése nem feltétlenül árt, hiszen ezzel az egyház tisztulhat is, annak jövőjét ugyanis „nem a számokban és a nagy tömegekben, hanem a hitelességben” látja.

Fotó: Facebook