A múlt héten történt brüsszeli terrortámadás, melyet egyetlen ember követett el, számos kérdést felvet. Az, hogy kit engedünk be egy országba, nem lehet a tálib hatalom döntésének jogköre, hiszen a bűnszervezet, fegyverkereskedelem és embercsempészet következménye az adott ország problémája marad.

A Propeller, MTI nyomán íródott cikke szerint Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint

az afgán embercsempész csoportok szervezettsége egyre inkább arra utal, hogy tevékenységüket – például a pénz beszedését – összehangolják, feltehetően Afganisztánból irányítják.

Korábban csak egymás ellen használtak fegyvereket, aztán elkezdték a helyi lakosságot terrorizálni, most pedig már megtámadják a határon szolgálatot teljesítőket is – tette hozzá.

Csak idén eddig nyolc rendőr sérült meg és sok száz millió forintos kár keletkezett műszaki berendezésekben. Nehezen tudom elképzelni, hogyan lehetne humanitárius alapon segíteni annak, aki géppisztollyal támad a határt védő rendőri erőkre

- fejtette ki véleményét Bakondi.

Az embercsempészés bűncselekmény, az illegális határátlépés ugyancsak bűncselekmény.

Bakondi György hangsúlyozta:

Azt, hogy egy adott országba ki és milyen feltételekkel léphet be, a nemzetállamnak kell eldöntenie.

A főtanácsadó szerint hatalmas hiba az európai országok részéről, hogy egymás után függesztik fel a schengeni kötelezettségeiket, holott annak lényege a külső határok megvédése lenne.

Bakondi György arra a kérdésre, hogy a Gázában folyó harcok miatt elindulhat-e egy újabb menekülthullám, azt mondta: egyelőre azt még nem lehet megmondani, hányan lehetnek és merre tartanak majd.

Szavai szerint fontos lenne, hogy az Európai Unióban az illetékesek – felismerve, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk – végiggondolják 2015 óta folytatott elhibázott migrációs politikájukat és annak következményeit, mert az biztos, hogy a külső határok védelmére, az európai emberek biztonságára az eddigieknél jóval nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.

Kiemelt fotó: Pixabay