Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra – ezt válaszolta Bősz Anett, kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának, ami arról érdeklődött, hogy a Főváros továbbra is áldoz-e forrást arra, hogy felfűtse a Városligetben félkészen, parlagon heverő Biodómot. A lap azért érdeklődött, mert bár a fűtési szezon elkezdődött, a Biodóm temperálását még nem kezdték el. Bősz Anett itt erősítette meg, hogy a Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit. Bősz a Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) összesítésére hivatkozott, ami szerint 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm fenntartása még csökkentett üzemmódban is. Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologiak 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok pedig további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést.

„A fővárosi állatkert további szakmai fejlődését, ismeretterjesztést páratlan módon segítené, a fővárosiak számára különleges élményt nyújthatna az eredetileg elképzelt pompájában megnyíló Biodóm. A végletekig kivéreztetett fővárosnak azonban nincs forrása a befejezésre és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartásra sem” – tette egyértelművé a helyzetet Karácsony Gergely helyettese.

Bősz Anett azt viszont elismerte, hogy a buborék alakú építmény megtartásához mindenképp szükség van egy minimum hőfokra. Ha ez nem biztosított, ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik. A fóliapárnák között nincs két egyforma darab. Egyetlen háromszög ára 6 millió forint körül mozog. A Biodóm speciális tetőszerkezete 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek összesen 964 háromszögletű mezőt fognak közre. Ezekben az egyenként 18-20 négyzetméteres mezőkben vannak a háromrétegű különleges fóliapárnák. A fóliamembrán felülete összesen 19.696 négyzetméter. Csak a fólia pótlása többmilliárdos tétel lenne.

Fotó: Wikipédia