Sajtóhírek szerint az Egyesült Államok titkon mintegy húsz ATACMS rakétát szállíthatott Ukrajnának. A kazettás lőszerek mindegyike csaknem ezer kisebb bombát bocsát ki, amelyek nagy területen szétszóródnak. Washington azzal a feltétellel szállította le a csúcsfegyvert, hogy az ukránok orosz terület ellen ne vessék be, - adta hírül a ATV.

Lakóépületeket bombázott az orosz hadsereg Ukrajna déli részén, Dnyipropetrovszk megyében. A megyeszékhely, az egymillió lakosú Dnyipro egyik elővárosát érte rakétatalálat.

Az orosz támadásban négy ukrán civil megsebesült, egy családi ház megsemmisült, több lakóépületben pedig károk keletkeztek, de megsérült egy gázvezeték is.

Zaporizzsja városában egy többemeletes lakóépületet bombáztak az éjjel oroszok. A csaknem 800 ezer lakosú dél-ukrajnai megyeszékhelyen legalább két ukrán civil meghalt, négy megsebesült. Az orosz rakéta valósággal letarolta a lépcsőházat. Ötven lakót evakuáltak.

Közben az ukrán hadsereg most először amerikai ATACMS csúcsfegyverrel intézett támadást orosz ellenőrzés alatt álló terület ellen.

A nagy hatótávolságú rakéták kilenc orosz helikoptert, illetve egy légvédelmi rendszert és egy lőszerraktárt semmisítettek meg az orosz megszállás alatt álló Bergyanszkban és Luhanszkban.

Nagy köszönet az Egyesült Államoknak. A Joe Biden elnökkel kötött megállapodás életbe lépett. Az ATACMS rakéták rendkívül pontosnak bizonyultak

– jelentette ki az ukrán elnök.

Putyin elismerte, hogy a csúcsfegyver gondot okoz hadseregének.

Persze, hogy károkat okoz és újabb fenyegetést jelent, de képesek leszünk visszaverni ezeket a támadásokat. A háború az háború

– fogalmazott az orosz elnök.

Kiemelt fotó: MTI