A NER pénzeiről kérdezte Vadai Ágnes a legfőbb ügyészt, miután a 24.hu megírta, hogy legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez (CÖF-CÖKA, Megafon, Aktuális Média, Budapest Beszél) úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki. 

A Demokratikus Koalíció képviselője felhívta Polt Péter figyelmét arra, hogy milyen törvények alapján várná el, hogy az ügyészség hivatalból járjon el az ügyben, derítse fel az esetleges jogsértéseket. Vadai Ágnes kérdését a legfőbb ügyész tartalmilag ezúttal is feljelentésként értékelte, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának továbbította, ahol költségvetési csalás bűntette miatt október 6-án nyomozást rendeltek el.

Polt Péter ezt követően levezette Vadai Ágnesnek, hogy szerinte éppen a törvények miatt nem lép az ügyészség. Mint írta, a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány jogi személyiségű szervezet, bevételi forrásai vizsgálatára, ellenőrzésére az ügyészség büntetőjogon kívüli tevékenységi körébe tartozó hatáskörrel nem rendelkezik.

A civil szervezetek nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvény alapján az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén az ügyész törvényességi felügyeleti eljárást indítványozhat, de ez nem terjed ki a szervezet gazdálkodására, ezért a CÖF-CÖKA gazdálkodásával kapcsolatban törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatására irányuló ügyészi indítvány előterjesztésére nincs törvényi alap.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerint a kérdésben megjelölt nonprofit cégek gazdálkodása (támogatások, azok felhasználása) tárgyában kizárt a cégtörvényességi felügyeleti eljárás ügyészi kezdeményezése. A „Budapest Beszél” több közösségi platformon (Facebook, Youtube stb.) megjelenő csoportosulás, jogi személyiséggel nem rendelkezik. Az ilyen közösségekkel, csoportosulásokkal kapcsolatban törvény az ügyészség részére büntetőjogon kívüli közérdekvédelmi tevékenysége körébe tartozó hatáskört nem állapít meg, tette hozzá Polt Péter.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert