Fokozatosan szigorítaná a dohánytermékek értékesítését a brit kormány. A tervet Rishi Sunak miniszterelnök jelentette be a Konzervatív Párt éves kongresszusán.

A törvénytervezet szerint azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek, a továbbiakban bűncselekmény lenne dohányt eladni.

A tervezett jogszabály rögzíti a 2009-es kiinduló születési időpontot, így minden évben egy-egy évvel növekedne az alsó korhatára azoknak, akik nem juthatnak legálisan dohánytermékhez – számol be róla az MTI.

Ennek alapján, aki most 14 éves, az soha nem fog tudni törvényesen dohányt venni, - számol be róla az economx

A jelenlegi szabályozás alapján csak 18 éven felülieket lehet kiszolgálni dohánytermékkel. A brit kormányfő szerint ezzel 2040-re lényegében megszűnne a dohányzás a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek körében.

Sunak a brit egészségügyi minisztérium adataira hivatkozva azt mondta, a brit dohányosok négyötöde 20 éves kora előtt szokik rá a dohányzásra, és a legtöbben életük végéig nem tudnak róla leszokni. Hozzátette, hogy a legtöbb megelőzhető halálozást a dohányzás okozza Nagy-Britanniában, a daganatos megbetegedések negyede, és csaknem 64 ezer haláleset köthető közvetlenül a dohányzáshoz.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerint mintegy ötven éve folyamatosan csökken a dohányosok aránya a 16 évnél idősebbek körében. Miközben a britek fele 1975-ben rendszeresen dohányzott, addig ez az arány mostanra már a 20 százalékot sem éri el.