A Hamasz fegyveres erői felrobbantották és néhol buldózerrel lebontották az Izrael határkerítését a gázai oldalon, majd ezen betörve iszonyatos vérengzésbe kezdtek a környező városokban.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael „hosszú és nehéz háborúba” kezd, miután a palesztin fegyveresek meglepetésszerű támadása több száz halálos áldozatot követelt, több tucat izraeli túszt elfoglaltak, köztük nőket és gyerekeket.

Néhány óra leforgása alatt több tucat gázai fegyveres tört át a határkerítésen Izrael déli részén, meglepve a helyi katonai állásokat, akik egyáltalán nem számítottak a támadásra.

Az ágyúcsaták az est beállta után is folytatódtak, és a fegyveresek folyamatosan túszokat ejtenek.

A becslések szerint 200-300 Hamasz-fegyveres rakétákkal, fegyverekkel szombaton, kora reggel kitörtek a blokád alatt álló Gázai övezetből, és a közeli izraeli városokban civileket gyilkoltak és túszokat ejtettek.

Egyes területeken a militánsok órákon át válogatás nélkül törtek be izraeli otthonokba civileket és katonákat lőttek le, miközben az izraeli hadsereg igyekezett megfékezni a semmiből jött támadást.

Netanjahu, aki korábban Izraelt háborúban állónak nyilvánította, szombat esti televíziós beszédében azt mondta, a hadsereg minden erejét be fogja vetni a Hamasz megsemmisítésére, és

bosszút áll ezért a fekete napért

de mindenkit figyelmeztetett:

Ez a háború időbe telik. Nehéz lesz.


Minden helyet, ahol a Hamasz elbújik, ahol tevékenykedik, rommá teszünk” – tette hozzá. „Most menjen el onnan mindenki, akinek erre lehetősége nyílik” – mondta a gázai lakosoknak, akik közül sokaknak nincs módjuk elhagyni a 2,3 milliós kicsiny, túlzsúfolt Földközi-tengeri területet.

Izrael közben leállította az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.

Gáza nagy része már éjszaka sötétbe borult, miután Izrael megvonta az áramellátást a területtől.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a biztonsági kabinet már évekkel ezelőtt jóváhagyta a Hamasz és az Iszlám Dzsihád katonai erejének megsemmisítését.

Izrael légicsapást mért éjszaka Gázára, toronyházakat és lakóépületeket semmisítettek meg, valamint a Hamasz központi egységeit is a földdel tették egyenlővé. Tekintettel arra, hogy a lakosságot előre figyelmeztették, a támadásnak nem lettek halálos áldozatai.

A Hamasz rakétatámadása azonban nem volt ennyire kegyes, ők bejelentés nélkül támadtak éjszaka, többek között Tel- Avivot is, ahol többen megsérültek.

A Hamasz több mint 3500 rakétát lőtt ki – közölte az izraeli hadsereg.

Legalább 250 izraeli halt meg jelenlegi információk szerint az értelmetlen pusztításban.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy magas rangú katonatisztek is meghaltak szombaton a Gáza melletti harcokban és legalább 230 palesztint öltek meg és 1610-en megsebesültek Gázában az izraeli megtorlás következtében.

Míg Netanjahu bosszút esküszik, addig a hazánk állampolgárai a magyar állam segítségét kéri, hogy hazajuthassanak.

Az RTL klub információi szerint egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren.
Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt az rtl.hu-nak, hogy a turisták esti járatát törölték, és nem tudni, mikor juthatnak haza Magyarországra. Sokan nem tudnak már élelmet és vizet sem venni maguknak, mert elfogyott a pénzük. A konzulátus munkatársa azt mondta a bajbajutottaknak, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, holott sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvásárolni. Ők többek között a Facebook-on kérnek segítséget.

Fotók:Alja-zeera