Orbán Viktor ezen kijelentést az Európai Tanács ülése előtt tette a Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint. A magyar miniszterelnök szerint a Szerbiával szembeni szankciók bevezetésének ötlete “nevetséges”.

"Meg kell érteni, hogyan viselkedik Koszovó. Nem szabad provokálniuk a szerbeket." – jelentette ki Orbán, aki hozzátette, hogy Szerbia nélkül nincs stabilitás a Balkánon, és segíteni kell Szerbiának a térség stabilizálásában.

A magyar miniszterelnök kijelentését követően valószínüleg működni fog a “vétópaktum”, amely Orbán legutóbbi belgrádi látogatása alkalmával jött létre. A belgrádi ellenzéki Nova hírportál az ügy kapcsán azt írta, hogy a találkozó alkalmával Vučić kérte magyar barátját, hogy éljen a vétójogával, és akadályozza meg, hogy az Európai Unió bármilyen módon megbüntesse őt és Szerbiát.

Vučić elnök konkrétan megemlítette Orbánnak, hogy tudomása szerint már szóba kerültek a Szerbia elleni esetleges intézkedések, és ezzel kapcsolatban több találkozót is szerveztek, ezért azt várja, hogy Magyarország reagáljon és vétózzon, ha ezzel kapcsolatban szavazás lesz.

A magyar miniszterelnök azt válaszolta, hogy Magyarország nem ért egyet a szankciós politikával, ezért határozottan ellene lesz egy ilyen döntésnek. 

Az erre vonatkozó orbáni utalás akkor szinte minden szerbiai tudósításba bekerült, viszont mindegyikből kimaradt, hogy ez pontosan kivel és mivel kapcsolatos. Nem ez lesz az első eset, hogy Magyarország egy szinte biztosra vehető vétóval nyíltan kiáll Szerbia mellett, illetve Koszovó ellen szavaz, az év első felében ugyanis ezt már megtette Koszovó Európa Tanácsba történő felvételekor, amiért akkor Aleksandar Vučić háláját fejezte ki, miután még ő sem remélt ekkora támogatást Magyarország részéről.

A szerb elnök akkor úgy fogalmazott, hogy Koszovó támogatói számítottak Budapest igen-szavazatára, így a magyarok lépése váratlanul érte őket. Az áprilisi szavazást megelőzően Orbán szintén járt Belgrádban, akárcsak most, és Vučić akkor azt kérte tőle, hogy vegye figyelembe Szerbia álláspontját is, és azt várta, hogy Magyarország képviselője talán tartózkodik.

"Szerbia legnagyszerűbb barátainak bizonyultak, ellene szavaztak" – örömködött akkor Aleksandar Vučić, aki Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is köszönetet mondott azért, hogy ilyen egyértelműen álltak ki Szerbia mellett, amihez még hozzátette, hogy a kulcsfontosságú kérdésekben eddig senki sem értette meg annyira Szerbiát, mint Orbán, beleértve ebbe a szerb nemzeti érdekeket is. Forrás: Balk.hu

Fotó: Facebook