Mire készülsz? Ezzel a kérdéssel hirdették meg az idei ARC közérzeti plakátpályázatot, amelyre több mint 700 alkotó nevezett. Jól mutatja ez a társadalom hangulatát, reflektál a kormányzati propagandára, a közéleti botrányokra, kikarikírozza az állami óriásplakátokat, feldobja a közbeszéd állandósult témáit: a megélhetési válságtól kezdve a gombamód szaporodó akkumulátorgyárakon át egészen az oktatás lezüllesztéséig. 

Hogy ki hogyan oldja meg ezeket a problémákat, ebben különböznek csak az alkotások. Vannak, akik maradnának, csak jobbítani szeretnék a helyzetet, vannak, akik elmennének, hátha másutt jobban boldogulnak, és vannak, akiknek már erejük sincs megoldásokat keresni. Az egyik plakáton például egy szavas válasz áll: Mire készülsz? Semmire. Aztán, ha közelebb megyünk, látjuk, mi a megcsillagozott rész magyarázata:

Nem költözök el otthonról. Nem veszek saját házat. Nem rakok félre. Nem gyűjtök pénzt a nyugdíjas éveimre, és nem kapok majd nyugdíjat. Nem megyek el orvoshoz. Nem szülök gyereket. Nem leszek család a párommal. Nem lesz munkahelyem. Nem leszek tanár. Nem megyek el nyaralni. 

Keserű kórkép, amelynek minden egyes mondatára rímelnek más plakátok is. És míg az egyik oldalon semmire sincs pénz, a másikon megszámlálhatatlanul sok. Egy szintén minimál alkotás azt a kérdést teszi fel: Hány milliárdig bírsz elszámolni? És százmilliós pénzeszsákokkal szemlélteti, mennyi pénze van a "bátorak" legbátrabbikának. 

A másik slágertéma a másság. Az egyik díjnyertes mű lépésről lépésre szemlélteti, hogyan válhat valaki meleggé, ha kibont egy nyomokban LMBTQ-szereplőt is tartalmazó könyvet a fóliából. De láthatuk szivárványt nemzeti színre festő művészt is. Az én személyes kedvencem a jól ismert scrabble szókirakó játék ide optimalizált változata, amelynek hiányzó betűi egy kormányzati botrányt juttatnak eszünkbe. 

A fődíjas Nagy Borbála Oktatáspártiak című munkája lett, amelyről a kormánypropaganda "háborúpárti" ellenzéki politikusai helyett elszánt kisiskolások néznek vissza ránk. Érdemes ellátogatni a Bikás parkba, mert remek alkotásokat választott ki a zsűri, és mert a közönség is megszavazhatja, melyiket tartja a legjobbnak.