A koronavírus-járvány óta raktárakban áll 16 ezer lélegeztetőgép, de azok nem felelnek meg a NATO-szabványoknak, nem használhatók harctéri körülmények között. Ezzel magyarázta a Honvédelmi Minisztérium az RTL megkeresésére reagálva azt, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzést. Erre Hadházy Ákos független képviselő hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában.

A HM válaszában úgy fogalmazott, „a magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást. Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is.”

A Honvédelmi Minisztérium szerint „az egészségügyi ellátó képesség további fejlesztése érdekében a speciális kritériumoknak megfelelő lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti.”

Hadházy a posztjában azt a furcsaságot is kiemelte, hogy szeptember 22-én indították meg az eljárást és október 3-ig, vagyis mindössze 12 napig várják az ajánlatokat.