2023 januárjában 11 ezer férfi és 12 ezer nő kapott negyvenezer forint alatti nyugdíjat. Ez annyit jelent, hogy számukra ennyiből kell megélni, ételt vásárolni, rezsit fizetni, tehát hazánkban egészen bizonyos, hogy megközelítőleg 23.000 idős ember a nyomor szélén áll.

Nincs szükség hatalmas számolásokra ahhoz, hogy tudjuk, ők lesznek azok, akik hajnalban mennek majd kukázni, hogy a büszkeségük ne sérüljön és ne lássa őket senki. Ők lesznek azok, akik az utcán kéregetnek, akik a koldusmaffia áldozatává válhatnak és igen, sokan közülük majd nem számíthat a család segítségére sem.

Bencze Kornélia Budapest egyik krízisszállójának munkatársa elmondta, hogy

az ingyenes ételosztások egyik kiemelt résztvevői minden esetben ezek a nyugdíjasok, akik alig várják az ingyenes étkezési lehetőséget, mert csak akkor kapnak főtt ételt vagy egyáltalán ételt.
Ezeknél az időseknél nem a kor, hanem az éhezés és az ezzel együtt járó szervezet leépülése az elsődleges halálozás.
Senki nem fogja nagy dobra verni, de tulajdonképpen éhen halnak.
Ha nincs a család, akkor ezek az emberek sokkal hamarabb meghalnak, mint ahogy az egyébként bekövetkezhetne.
Egyrészt nincs fűtés az otthonukban, hatalmas százalékuk a depresszió legmélyebb bugyrában él. Ők nem fogják kiírni a közösségi felületre, hogy bajban vannak és kenyérre lenne szükségük. Egyrészt nem, hogy internetük nincs, de még áram sincs, másrészt a büszkeségük, a tartásuk sem engedi meg.
Ha már az éhség annyira mar, hogy nem bírja tovább a fájdalmat, el fog menni zsemlét lopni, mert az a boltból kifelé jövet nem csipog. Általában egyet vesznek el, mert azt el lehet rejteni a táskában.

A COOP üzletlánc egyik dolgozóját faggattam Budapesten, mi történik, ha rajtakapnak valakit a lopáson.

Ugyan már, mi történne? Semmi. Más az, ha valaki alkoholt lop és más, ha valaki zsemlét. Ha a zsemle leesik, mi sem tesszük vissza, megy a kukába. Napi szinten maximum 10-12 zsemle hiányunk van, átlag ugyanennyi saját márkás legolcsóbb előre csomagolt felvágott és hébe-hóba becsúszik egy- egy csokoládé. Ezeket úgy teszünk, mintha észre sem vennénk.
Lopnak. Mi mást tehetne? Kérje el? Nem fogja. Nagyjából ismerjük ezeket az embereket, nem csak nyugdíjasok. Van közöttük olyan édesanya is, akiről tudjuk, hogy dolgozik, két gyereket nevel, ő az, aki a csokit általában havi egy alkalommal a táskájába rejti.
Míg mások kapitalizmusról beszélnek, mi emberségről.
Mert mi is szülők vagyunk, tudjuk milyen az, amikor nincs. Van, akinek van kitől kölcsönkérnie, akihez fordulhat, de csak a saját környezetünkben is tudjuk, kik azok, akiknek senkije nincs.
Van olyan nyugdíjasunk, aki kétnaponta visz el tőlünk egy zsemlét. Ez annyit jelent, hogy naponta megeszik egy felet. Ennyi az összes.

Hol a család?

A kérdés jogos, a válasz azonban fájdalmasabb, mint hinnénk. Az alacsony nyugdíj az esetek többségében alacsony korábbi életszínvonalat is jelentett, ami bizony egyet jelent azzal, hogy a gyermekek a világ bármely táján próbálnak szerencsét, hátra hagyva a szülőket.
Ma a struccpolitika jellemzi a társadalmat az egyéni tudatosság szintjén. Ha nem gondolok rá, akkor nem létezik, nem fáj. Ma a középkorú társadalom nagy része is a perem szélén egyensúlyozik. nem tudja, nem akarja az ilyen mélységben élő idős szülőt, rokont is a hátára venni. Így vagy meg sem látogatja, hogy ne lássa hogyan él, vagy ha nagy ritkán találkoznak is, megkezdődik a színjáték. Az egyik nem panaszkodik, a másik pedig úgy tesz, mintha elhinné, hogy akkor minden rendben van.
Felhígultak a családi kapcsolatok, éppen ezért nagyon nehéz ezeknek a peremen kívüli időseknek a sorsa. Nincs kihez forduljanak, hiszen a családsegítők tartaléka, eszközkészlete véges, a civil szerveződéseké szintén. Egyedül maradnak egy olyan kiismerhetetlen társadalmi helyzetben, ahonnan nincs visszaút

- fejtette ki gondolatait Bencze Kornélia.

Nyugdíj 40 ezer forint alatt és félmillió felett: 

40 ezer forint alatti nyugdíja van 23 ezer idősnek

80–100 ezer forint nyugdíjat kapnak közel 100 ezren

100–120 ezer forint nyugdíja van 168 ezer ellátottnak

140–160 ezer forintot kap közel 254 ezer nyugdíjas

160 - 200 ezer forint között 458 ezer nyugdíjas 

200 - 300 ezer forint érkezik 522 ezer szépkorú számlájára

300-400 ezer forint között kap nyugdíjat 206 ezer 

400 és 500 ezer forint között 66 ezren részesülnek

500  ezer forint feletti nyugellátásban pedig 35336.

Kiemelt fotó: Pixabay