A kamaszok képzelete meglehetősen szerteágazó, de többnyire a szorongás jellemzi őket, melyeket különféle módokon próbálnak enyhíteni. A kamaszok éretlenek, számtalanszor hiszik azt, hogy amit a televízióban, online játékok közben látnak, az maga a valóság, tudjuk meg Dr. Balogh Barbara gyermekpszichológustól.

Az, hogy valaki listát készít azokról, akik bántották, megsértették nem újkeletű dolog, ez azonban még koránt sem azonos azzal, hogy valaki a saját édesanyját, családtagját vagy osztálytársát bántsa vagy oltsa ki az életét.
A mai szülői generáció nincs hozzászokva ahhoz, hogy a problémás gyermeknek minden gondolata lehet valós, jelzésértékű, épp ezért nagyon sokan átsiklanak a probléma felett.
Megannyi kollégám van, aki szerint, ha egy gyermek például arról beszél, hogy halállistája van, vagy, hogy meg szeretne ölni valakit, azt nem kell komolyan venni, mert kimondta, beszél róla, tehát zavarja a dolog és valószínű, hogy nem fogja megtenni.
Minden család tudja, érzi, ha gyermeke különleges, más, hiszen a viselkedési anomáliák általában nem a kamaszkorban kezdődnek, hanem jóval korábban.

A gyermekek által elkövetett gyilkosságok hazánkban sem ismeretlenek.

2008-ban kamaszok ölték meg osztálytársukat, mert „idegesítette” őket. Azzal a történettel csalták el, hogy találtak egy fegyvert, amit mindenképp látnia kell a későbbi áldozatnak. A helyszínen fegyver nem volt, de a köves partszakaszon, ahová elcsalták kövekkel agyonverték társukat, fejére betondarabot dobtak és a tóba hajították az akkor még élő fiút. Halálát fulladás okozta.

És a borzalmaknak még koránt sincs vége. Két fiatal lány 1997-ben egy taxis ütöttek le, majd taposták és rúgták halálra.

A taxit tettük végeztével elkötötték, de egy rendőr hamarosan tetten érte őket, hiszen a vezetői képességük meglehetősen árulkodó volt. A fiatal lányok ekkor alighogy betöltötték a büntethetőség korhatárát, egyikük nyolc, a másik kilenc évet kapott a brutálisan meggyilkolt 29 éves taxis életéért.

2000-ben a 11 éves Kocsis Franciska eltűnését jelentette be az édesapja. A rendőrség a nyomozás megkezdésekor kihallgatta a családtagokat, osztálytársakat, barátokat, ellenben ez nem vezetett eredményre. Alig két hét múlva egy kerékpározó fiatal bukkant rá a már oszlásnak indult holttestre. Az ismételt kihallgatások fényt derítettek az igazságra, osztálytársai, egy 13 éves fiú és egy 14 éves lány ölte meg a kislányt. A boncolás kiderítette, hogy a gyermek halála előtt szexuális kínzásokon esett át és rengeteget szenvedett a halála előtt. A két gyilkos fiatal közül a 14 éves Viktóriát 9 évnyi szabadságvesztésre ítélték, a 13 éves fiú nevelőintézetbe került.

Hazánk legmegrázóbb gyilkossága, mely megosztotta a nyilvánosságot 2002-ben történt.

Az akkor 14 éves Simek Kitty nevelőapját lőtte fejbe, miközben az aludt.

A nevelőapa éveken át rettegésben tartotta a családot, bántalmazta az édesanyát és Kitty kishúgát is, őt pedig szexuálisan molesztálta. A büntetés kiszabása is a társadalom tanácstalanságát tükrözte, hiszen első fokon felmentették a lányt, másodfokon azonban mégis letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök azonban kegyelmet adott Kittynek, akinek az életét megpecsételte az az éjszaka.

Bár a családi mintakövetés hatalmas szerepet tölthet be a gyermekek mentális és érzelmi fejlődésében, nem elvitethetó az az időszak, amikor a baráti társaságok és persze az internet együttes hatása sokkal nagyobb eséllyel lesz befolyással a gyermek életére. Épp ezért nem lehet csak a szülők, a család felelősségére írni a megtörtént esteket, hiszen megannyi példát tudnék felhozni, ahol a család mindent megtett a gyermek érdekében, mégis tragédia lett a vége. 

Sokan hozzák össze a gyermekek által elkövetett gyilkosságokat mentális betegségekkel, erről korábban a frisshirek.hu-nak is nyilatkoztak olyan szülők, akik attól félnek, ők is áldozattá válhatnak.