Nem mindennapi kiállítás nyílik szeptember 16-án a londoni V&A galériában, Londonban. Amellett, hogy Coco Chanel által tervezett ruhákat tekinthetnek meg a látogatók, megdönthetetlen bizonyítékokkal is találkozhatnak, melyek alátámasztják, hogy a világhírű asszony a náciknak is információkat szivárogtatott.

Coco Chanel nagy és szerteágazó hagyatéka bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy a divattervező a francia ellenállás dokumentált tagja volt. Az ezekről szóló dokumentumokat is kiállítják, melyek alátámasztják, hogy Coco Chanel náci ügynökként is közreműködött a világháború ideje alatt.

Chanel háborús párizsi tevékenységére vonatkozó dokumentumok komoly hangot ütnek meg az év valószínűleg legelbűvölőbb kiállításán, ahol több mint 50 tweed öltöny, megannyi kosztüm és a parfüm története is látható lesz, szeptember közepe után.

Nem tudtunk úgy kiállítást szervezni Chanelről, hogy nem foglalkozunk a háborús közreműködésével

– mondta a galéria egyik kurátora, Oriole Cullen, aki Chanel életét, munkásságát és háborús közreműködését kutatta.

A korábban nem látott dokumentumok kiemelik a „Gabrielle AKA Coco Chanel” nevet egy 400 000 embert tartalmazó listán, akiknek az ellenállásban való részvételét hivatalos feljegyzések támasztják alá.

Cullen elmondta, hogy a francia kormány igazolta is az asszony részvételét a háborúban, beleértve egy 1957-es dokumentumot is, amely megerősíti az ellenállásban való aktív részvételét.
A múzeumban komoly bizonyítékok is láthatóak lesznek arra vonatkozóan, hogy Chanel együttműködött a németekkel a megszállt Párizsban, beleértve a három náci tisztviselő háború utáni kihallgatásának átiratait is, akik külön-külön megnevezték őt megbízható forrásként.

Az új bizonyítékok nem mentesítik őt. Ez csak bonyolultabbá teszi a képet, amit eddig róla tudtunk, láttunk. Csak annyit mondhatunk, hogy mindkét féllel kapcsolatban volt

– közölte Cullen.

Cullen rámutat arra, hogy édesanyja halála és apja eltűnése után egy francia kolostorban töltött gyermekkor olyan karaktert hozott létre, akinek az önvédelemre való hajlama ösztönösen jobboldalivá tette; erről lapunk, a frisshirek.hu is írt már.
Azt mondta, a tervező „mindenkinél nagyobb túlélő volt, aki mindig kereste a lehetőségeket, hogy továbbléphessen az életben”.
Az 1940-es évek elején Chanel kapcsolatban állt Hans Günther von Dincklage báróval, a náci tiszttel, akinek segítségével unokaöccsét, Andrré Palasse-t kiszabadította egy német hadifogolytáborból.

Nem akartuk figyelmen kívül hagyni a háborús részvételét – de mindenekelőtt ez egy divatkiállítás

A múzeumban megannyi vitrin mögött bemutatott törékeny estélyi darabok lesznek kiállítva, valamint az úttörő „esti nadrág”, amellyel a fiatal Chanel botrányt keltett a francia társadalomban.
Az egyik kiállítóterem a Chanel No 5 parfümjének történetét meséli majd el, amely Marilyn Monroe-tól Andy Warholig a vezető figurák jellegzetes illatává vált.

A Párizsban bemutatott verzió óta a bemutatóhoz hozzáadott 100 kiállított darab közül sok a Nagy-Britanniához fűződő kapcsolatait is bemutatja.
Chanel olajfestményét, Winston Churchill festette, ami a brit társadalommal való szoros kapcsolatáról tanúskodik, amely a Westminster hercegével való románcán keresztül alakult ki. A nácik a „Westminster” kódnevet adták a annak idején a tervezőnőnek. 

Fotó: Roger Schall/Condé Nast/Shutterstock