A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétfői elnökségi ülésén a professzionális klubok stabil pénzügyi helyzete és a játékosügynökök tevékenységének szigorú szabályozása volt a fő téma. Az MLSZ ssportigazgatója felhívta a figyelmet, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a magyar kötődésű, a válogatott számára esetlegesen segítséget jelentő futballistákat. 

A cél az új Orbán Willik, Stlyes Callumok megtalálása a magyar válogatottak számára. A scouting-rendszer az olyan tehetségeket sem hagyja figyelmen kívül, akiknek egyetlen felmenőjük magyar, és külföldön élnek, futballoznak

- fogalmazott Barczi Róbert, példaként említve az angol bajnok Manchester City akadémiáján pallérozódó Michael Okekét. A szakmai terület eredményei között említette a korábbinál hatékonyabb játékosmegfigyelői rendszer kiépítését is. Az MLSZ ssportigazgatója 

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), és ezzel összhangban az MLSZ, 2023-tól újra vizsgához köti a labdarúgóügynöki tevékenység gyakorlását. Az elsődleges cél, hogy az ügynöki munka szakmai és etikai normái biztosítva legyenek, és ezzel összhangban a játékosok, edzők, klubok és szövetségek számára igazságos és transzparens rendszer jöjjön létre. A tagszövetségek, így az MLSZ számára további feladat egy új nemzeti szabályzat megalkotása a FIFA által meghatározott kereteken belül, amiket hétfőn fogadott el az elnökség. Ezen szabályzat hatálya - a vizsgakötelezettség mellett - a belföldi tranzakciókra terjed ki. A nemzeti és a nemzetközi szabályzat egyaránt 2023. október 1-jén lép életbe. Ezt követően már csak licenccel rendelkező személy járhat el labdarúgó-ügynökként. Az elnökség tovább erősítette a professzionális klubok működésére vonatkozó licencelőírásokat.

A magyar szövetség szigorú pénzügyi monitoring rendszerének, illetve a klubok fejlődő munkájának köszönhetően az MLSZ-elnökség szerint közel egy évtizede stabil rend van az NB I-es és NB II-es egyesületek háza táján. Hangsúlyozták, hogy a közmű-áremelkedéssel és az inflációval is megbirkózott a magyar labdarúgás egésze, ideértve a több mint 1400 amatőr egyesületet is.

Fotó: Puskás Aréna Facebook-oldala