94 éves korában elhunyt Mohamed Al Fayed, az egyiptomi születésű üzletember, aki a Harrods áruház tulajdonosa volt.

A Fulham FC közleményében családja ma tett nyilatkozatában ez áll:

Mohamed Al Fayed felesége, gyermekei és unokái megerősítették a hírt, hogy szeretett férj, édesapa és nagyapa 2023. augusztus 30-án, szerdán, békében elhunyt.

Michael Cole, a BBC korábbi királyi tudósítója, aki Fayednél dolgozott a Harrods közügyekért felelős igazgatójaként , azt mondta:

rendkívüli karakter volt, lenyűgöző élettel és hatalmas emberséggel.
Fia, Fayed mellé temetik majd el.

Fayed Alexandriában született, és egy tanár fia volt.

Az üzleti életben való sikere azután következett be, hogy megismerkedett első feleségével, Samira Khashoggival, egy szaúdi milliomos fegyverkereskedő nővérével, aki Szaúd-Arábia importüzletében alkalmazta.

Ez az állás segített neki kapcsolatokat építeni Egyiptomban, majd saját hajózási vállalkozást indított, később pedig, 1966-ban a világ egyik leggazdagabb emberének, Brunei szultánának tanácsadója lett.
Az 1970-es években Nagy-Britanniába költözött, és 1979-ben testvérével, Alival megvásárolta a Paris Ritz Hotelt.
Fayedék következő célpontja a Harrods volt, és 1985-ben, Roland „Tiny” Rowland brit üzletemberrel vívott hosszú és keserű csata után a testvéreknek sikerült 615 millió GBP értékű felvásárlási megállapodást kötniük és megszerezték a Knightsbridge-i üzletet.

Az ajánlattal kapcsolatos későbbi, 1990-ben hivatalosan közzétett kormányzati vizsgálat megállapította, hogy Fayed és testvére tisztességtelenül járt el vagyonukat és származásukat illetően annak érdekében, hogy ezt az üzletet megköthessék, éppen ezért az öt év múlva benyújtott brit állampolgársági igényüket elutasították.

Fayed 1994-ben ismét összetűzésbe keveredett a brit kormánnyal, amikor azzal vádolta a brit konzervatív képviselőket, hogy pénzt fogadtak el tőle azért, hogy segítsék vállalkozásait.
A botrány következtében Tim Smith észak-ír miniszteri posztjáról lemondott, míg egy másik képviselőről, Neil Hamiltonról kiderült, hogy kenőpénzt fogadott el, beleértve a Ritzben töltött nyaralást és a Harrodsban való ingyenes bevásárlásokat.


Fayed azt is leleplezte, hogy Jonathan Aitken kabinetminiszter részt vett egy szaúdi fegyverüzletben, melynek következtében Aitken később hamis tanúzásért és az igazságszolgáltatás félrevezetéséért börtönbe került.
Annak ellenére, hogy évtizedek óta Nagy-Britanniában élt, Fayed soha nem kapott állampolgárságot, és azzal fenyegetőzött, hogy Franciaországba költözik. Ezt erősítve a Légion d'honneur -t, a legmagasabb polgári kitüntetést adományozta neki.

Fayed 2010-ben eladta a Harrodst 1,5 milliárd fontért.

2002-ben azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy szeretné, ha testét a Harrods tetején lévő üvegmauzóleumban állítanák ki,

hogy az emberek meglátogassanak engem.

1997-ben 6,25 millió fontért megvásárolta a nyugat-londoni Fulham futballklubot, és meghívta Michael Jacksont, hogy nézzen meccset a Craven Cottage-ba. A klubot élvonalbeli csapattá alakította.

Fayed 2013-ban vált meg a klubtól.

A Fulham története nem mondható el anélkül, hogy egy fejezet ne szólna Fayed elnöki tisztségének pozitív hatásáról. Öröksége a Premier League-be való feljutásunkkal, az Európa Liga döntőjével, valamint a játékosok és csapatok varázslatos pillanataival fog emlékezni

– áll a klub közleményében.

Fayed 1985-ben feleségül vette a finn modellt Heini Wathént, akitől négy gyermeke született: Jasmine, Karim, Camilla és Omar.
Dodi és Diana halála után megtört és mindenhol azt nyilatkozta, hogy a baleset nem véletlen, hanem a brit biztonsági szolgálatok terve volt.

Mohamed Al Fayed a Diana és Dodi emlékmű mellett

Fotó: Eamonn McCabe/The Guardian

A francia rendőrség azonban arra a következtetésre jutott, hogy balesetről van szó, amelyet részben a gyorshajtás és a sofőr, Henri Paul magas alkoholszintje okozott. 2006-ban a fővárosi rendőrség John Stevens által vezetett vizsgálata nem talált olyan bizonyítékot, amely alátámasztaná azokat az állításokat, amelyek szerint a biztonsági szolgálatok bármilyen módon érintettek lettek volna a tragikus szerencsétlenségben.

1987-ben létrehozta az Al Fayed Jótékonysági Alapítványt, hogy javítsa az elszegényedett, traumatizált és súlyosan beteg fiatalok életét.
A Forbes világmilliárdos listája szerint Fayed 1,9 milliárd dollárt ért 2022 novemberében.

Kiemelt fotó: Wikipédia