Idén is elkészítette a legértékesebb családi vállalkozások listáját a Forbes. Az üzleti magazin becslése alapján a dobogós helyezettek:

  1. Mészáros csoport 526,1 milliárd forint
  2. MPF Holding 408,3 milliárd forint
  3. Bonafarm 320,4 milliárd forint

Nézzük sorjában! 

Mészáros Lőrinc cégcsoportja két év kihagyás után lett ismét a listavezető. Hogy ebben mennyi szerepe van a folyamatos kormányzati megrendeléseknek, amelyeket szinte kizárólag Lölőék cégei nyernek a közbeszerzéseken, azt az olvasó fantáziájára bízzuk. De azért érdemes ide idézni Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter legemlékezetesebb mondatát, amelyet a gyanús meggazdagodásokat számonkérő református ifjúnak adott egy nyári táborban:

Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle.

Az ezüstérmes MPF Holding a Felcsuti családhoz köthető. Szögezzük le rögtön, hogy ennek a Felcsutinak semmi köze ahhoz a felcsútihoz, amely 100 milliárdot kapott az államtól fociakadémiára, stadionra, szállodára és sehova nem vezető kisvasútra. Nem. A második legértékesebb vállalkozás FÉG gyártmányú hűtő- és fűtőkészülékeivel, valamint Widenta csiszolószerszámaival küzdötte fel magát a dobogó második fokára, amivel Felcsuti Zsolt a legfrissebb dollármilliárdos lett a magyarok között, idén debütált ai Forbes globális listáján. Ezzel a hatalmas ambíciójával sem sikerült azonban bevennie a trónt idehaza.

A harmadik helyezett a Csányi Sándor nevével fémjelzett Bonafarm csoport lett, amelyhez olyan cégek tartoznak, mint például a Pick Szeged, de a Magyar Lőszergyártó Rt-t is háromnegyed részben tulajdonolja. Ami a dolgoban érdekes, hogy maga Csányi letaszította a trónjáról a négy éve ott ülő Mészárost, amikor magánvagyona elsőként Magyarországon tavaly átlépte az 500 milliárdos álomhatárt. Az OTP-vezér ezt úgy érte el, hogy egy év alatt 70 milliárddal növelte vagyonát, ami azért még egy bankelnöktől is figyelemre méltó teljesítmény. Érdemes megemlíteni, hogy a Szent István-renddel kitüntetett üzletember. 2010 óta a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke és a FIFA-nál is jelentős pozíciókat tölt be. Látszik, hogy a foci mindenhol jó üzlet.