Komoly témának vágtak neki a Tranzit fesztiválon szombaton délután: a kormánypárti szervezők által nagyívűen „világrendszerváltásnak” nevezett témáról Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Békés Márton, a kormányt szolgáló XXI. Század Intézet igazgatója, valamint Benkő Levente egykori fideszes külügyi államtitkár beszélgetett. Orbán Balázs azt is elmagyarázta, miért létfontosságú Magyarország különutassága. Egyrészt pragmatikus alapon, mert rossz irány lenne csak Európával és Amerikával üzletelni, legyen szó energetikáról vagy beruházásokról. Másrészt viszont azért, mert ha elmegyünk Botswanába, Malajziába vagy Argentínába, és megkérdezzük, hol van Ausztria, Szlovákia vagy Horvátország, nem fognak tudni válaszolni, mert ezeknek az országoknak nincs megkülönböztető jellegük. De azt, hogy hol van Magyarország, és az mit képvisel, azt el fogják tudni mondani és ebből gazdasági, technológiai és energetikai együttműködések, azaz a siker következik”. Orbán Balázs rávilágított a magyarság előtt álló nagy paradoxonra is. Szerinte ugyanis annak kéne lennie az európai stratégiának, amit Magyarország képvisel, viszont ha Európa is ezt képviselné, akkor nekünk mást kéne kitalálnunk, mert akkor nem lenne megkülönböztető jellegünk. Orbán ugyanakkor azt is megfejtette, mire van szükség ahhoz, hogy a Magyarországon nagyon remekül működő fejlesztések és minden, amit a Fidesz olyan csodásan csinál, igazán jól tudjon működni, hiszen mindebben még nem ért el a célig az ország. 

Békés Márton az egykori Savaria Skins Skinhead-csoport tagja szerint Nyerni kell 2026-ban. Szükség lesz minimum a 2030-ig terjedő időszakra, hogy készen legyünk. 

Király vagy uralkodó nincs, de fejedelem van.

- jelentette ki Békés, Orbán Viktorra utalva. Ezt érthetjük magára a miniszterelnökre, a kormánypártra vagy a mögötte álló holdudvarra - mondta. Békés szerint ha „ez a fejedelmi központ” meg tud maradni „minden darabjával együtt”, ideértve a Fidesztől az MCC-ig terjedő holdudvart is, akkor „létrejön egy olyan hatalmi központ, ami ki tudja tapogatni, milyen utakon lehet menni”. Ugyanakkor természetesen „nagy a veszély”, például az is ijesztő, hogy „Németország nem arra megy, amerre a német társadalom több mint fele szeretné, hogy menjen.” A beszélgetésről hosszabban a HVG írt jegyzetet. A kormányközeli megmondók egymásra licitálásának a lényegét és a hatalomhoz való hozzáállásukat talán, a Márai Sándor naplójába egykoron írotakkal lehet a legjobban prezentálni: 

részlet:
Én nemzetiszocialista vagyok - kiáltotta. - Te - és reám mutatott - ezt nem értheted, mert tehetséges vagy. De én nem vagyok tehetséges, és ezért szükségem van a nemzetiszocializmusra. […]
– Nem értheted – ismételte gépiesen és a mellére ütött. – Most rólunk van szó, a tehetségtelenekről – mondotta, különös önbeismeréssel, mint a hős egy orosz regényben. – Ez a mi időnk!

És ezeknek az embereknek az ideje Magyarországon, mint valami felülírhatatlan ciklus, időnként eljön.

Fotó: YouTube