Ezt az állatfajt természetes környezetben még nem figyelte meg senki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ami azt jelenti, hogy új faj került a vadon előforduló élőlények sorába, olvasható közleményükben. .

A felelőtlen állattartás következményeként már találkoztak az őrszolgálat munkatársai ékszerteknősökkel, de most először véltek felfedezni mississippi tarajosteknőst a szabad környezetben.

Az már bizonyított, hogy az emberek által cserbenhagyott ékszerteknősök életképes populációra képesek a vadonban is, de a fent említett másik teknősfajról még nem lehet információja a Hortobágyi Nemzeti Parknak, így abban sem lehetnek biztosak, hogy a telet átvészelik-e.

természetesen megannyi kérdést is felvet a teknős megjelenése

Elsősorban az érdeli a szakembereket, hogy milyen hatást gyakorol majd a faj a hazai fauna itt élő képviselőire, magára az egész ökoszisztémára, hogyan szaporodnak majd és mennyire képesek majd az invázióra, veszélyeztetve ezzel a már itt élő egyedeket.

Kitérnek arra is, hogy a felelőtlen állattartás, az, hogy ezeket az állatokat kiengedjük az emberi felügyelet alól, csupán azért, mert meguntuk őket, befolyásolja a környezetet és magát az egyed életét is.

Így, ha a szabadon engedett teknős nem marad életben az állatkínzásnak minősül, ha pedig életben maradnak a kivadult állatok, az életközösségre gyakorolt hatásuk jelenthet beláthatatlan kockázatot.

Természetesen nem csak a felelőtlen szabadon engedés lehet a most megjelent teknősök oka, hiszen a szökés is gyakran előfordul, de a fokozott odafigyelés minden esetben fontos, legyen szó bármilyen élőlény tartásáról, hiszen könnyen ökológiai katasztrófát okozhatnak a megjelenő fajok.

A most megjelenő mississippi teknős nem áll természetvédelmi oltalom alatt sem hazánkban sem pedig nemzetközi szinten, így a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai megkezdték a teknősök monitorozását és a védelmi tevékenységeket.

Képek forrása: Hortobágyi Nemzeti Park