Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is, tájékoztatta vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nagyvilágot. A korábban biztosként kezelt NATO-csatlakozás jóváhagyásával kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy a magyar és a török parlament is nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése.

Abban maradtunk, hogy folyamatos egyeztetésben és kapcsolatban maradunk, tájékoztatjuk egymást a nemzeti parlamenti eljárások állásáról, illetve folyamatairól

- mondta. Szijjártó kiemelte, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról.

Törökország rendkívül fontos, sőt nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságában, hiszen a Magyarországra irányuló földgázszállítások egy jelentős része Törökországon, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül érkezik

- elemezte Szijjártó, és kifejtette, hogy a törökök tranzitszerepe erősödni fog a magyar-azeri földgázszállítási szerződéssel, és a türkmenisztáni export Európába való megindulásával. Orbán Viktor még pénteken jelentette be az állami rádióban, hogy az atlétikai világbajnokság apropójából országa meghívja a „politikai barátait”. Az már aznap kiderült, hogy a meghívottak között EU tagállamok vezetői nem lesznek jelen.

Az elmúlt másfél napban aztán diplomáciai-dömping zajlott a Karmelitában, hiszen hazánkba látogatott a volt bukott szlovén elnök: Janez Jansa, Savkat Mirzijojev üzbég államfő, Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság vezetője, Serdar Berdimuhamedow türkmén államfő, Aleksandar Vucic szerb elnök, Zseljka Cvijanovics, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagja, valamint Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Szadir Zsaparov kirgiz elnök és Ilham Alijev azerbajdzsán elnöke is.

Fotó: MTI