A populizmust csúcsra járató magyar kormány külügyminisztere, Szijjártó Péter Facebook-posztban védte meg a bűncselekményekkel vádolt szövetségeseit: „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben. Az Egyesült Államokban újabb vádemeléssel próbálják ellehetetleníteni a következő elnökválasztás legesélyesebb indulóját, Szlovákiában letartóztatták az őszi parlamenti választás legesélyesebb pártjának egyik vezető politikusát, Bosznia-Hercegovinában pedig vádat emeltek a szerb közösség demokratikusan megválasztott vezetőjével szemben.”

Szijjártó Péter arra reagált, hogy: Donald Trump ellen a legutóbb bűnszövetségben az Egyesült Államok ellen elkövetett bűncselekmény és hivatalos eljárás akadályozása miatt emeltek vádat.

Szlovákiában pénteken őrizetbe vették korrupció gyanújával a volt országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart, aki Robert Fico pártjának, a Smernek a listáján indul a szeptemberi előre hozott parlamenti választáson. 

Bosznia-Hercegovinában pedig azért emeltek vádat Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen, mert semmibe vette a szövetségi állam működésének szabályait. 

Ezeket az ügyeket a magyar külügyminiszter a híveiknek azzal magyarázta, hogy „a nemzetközi liberális mainstream semmilyen durva beavatkozástól, rendőrségi, bírósági eszközök bevetésétől sem riad vissza, ha veszélyben érzi a hatalmát. Félnek a népakarattól, mint a tűztől”.

 A populizmus természetrajzáról, többek között itt is olvashatnak.

Fotó: Facebook