A sürgősségi ellátásban résztvevő gyermekek megannyi esetben kiesnek a valódi tényfeltárás és megfigyelés alól. Így lehet, hogy bár a sérüléseiket kezelik, nem térképezik fel annak lehetőségét, mi okozta valójában a sérüléseiket, rosszulléteiket. Ez a figyelmetlenség, az esetleges öngyilkosságok ismétléséhez vezethetnek, melynek kimenetele végzetes lehet.

A mesterséges intelligencia azonban segíthet a gyermekkori öngyilkosságok leküzdésében is.

Az UCLA Health kutatói által a JMIR Mental Health folyóiratban a múlt héten közzétett tanulmány szerint a gépi tanulás sokkal jobban képes felismerni a gyermekek önsérülésével kapcsolatos gondolatait vagy viselkedését, mint az egészségügyi szolgáltatók által jelenleg használt adatrendszer.

Az UNICEF 2021-es jelentése szerint az öngyilkosság a vezető halálok a fiatalok körében Európában. A becslések szerint kilencmillió, 10 és 19 év közötti gyermek él mentális zavarokkal, ebből a szorongással és depresszióval járó esetek, több mint felét teszik ki.
Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma szerint az Egyesült Államokban jelenleg 20 millió fiatalnál diagnosztizálhatnak mentális egészségügyi rendellenességet.

Az UCLA Health kutatói áttekintették a 10 és 17 év közötti gyermekek 600 sürgősségi osztályon tett látogatásának klinikai feljegyzéseit, hogy megtudják, mennyire jól tudják a mentális egészségüket értékelő jelenlegi rendszerek azonosítani az önsértés jeleit és felmérni az öngyilkossági kockázatukat.

Az utóbbi esetben az egészségügyi szakemberek nem vették észre az önkárosító gondolatok vagy viselkedések jelét, mivel a gyerekek gyakran nem számolnak be öngyilkossági gondolatokról vagy annak elkövetéséről a sürgősségi osztályon tett első látogatásuk során. A gépi tanulási modellek azonban jelentős változást mutatnak.

A kutatók három AI modellt hoztak létre, amelyek olyan adatokat vizsgáltak, mint a korábbi orvosi ellátás, a gyógyszerek, a beteg lakóhelye, valamint a laboratóriumi tesztek eredményei, hogy megbecsüljék az öngyilkosság kockázatát. Mindhárom modell jobban azonosította a veszélyeztetett gyermekeket, mint a hagyományos módszerek.

Parányi a lehetőségünk arra, hogy előre jelezzük, mely gyereknek lehet öngyilkossági gondolata vagy kísérlete a jövőben

– mondta Juliet Edgcomb, a tanulmány vezető szerzője sajtóközleményében.

„Arra törekedtünk, hogy megértsük, hogyan javíthatunk elsőként az észlelésben.”

Míg a három AI modellről úgy vélik, hogy növeli a hamis pozitív eredmények esélyét – olyan gyerekeket is beletesznek a veszélyeztetett zónába, akikről úgy azonosítják, hogy veszélyben vannak, holott valójában nem –, Edgcomb szerint ez jobb, „mintha sok gyereket észre sem venne”.

A depresszióról, az öngyilkossághoz vezető útról már korábban is írtunk a frisshirek.hu hasábjain.  

Fotó: Pixabay