Ha egy centet sem kapunk az uniótól, akkor is megcsináljuk az alapellátás fejlesztését

- jelentette ki bátran Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára nemrég az M1 csatornáján.

A probléma megoldásának már éppen ideje lenne, hiszen sok feszültséget okoz az, hogy a szakdolgozók bérét mindezidáig nem orvosolta a kormány. 

Ugyanis a júniusban bevezetett 18 százalékos szakdolgozói béremelés csak a kórházban dolgozók bérének kiegészítésére vonatkozik, a háziorvosok asszisztenciájára nem. A frisshirek.hu is megírta, hogy a helyzetet az egyik zuglói háziorvos, Dr. Keczéry Attila úgy oldotta meg, hogy saját zsebből fizette a szükséges hiányzó összeget.

Takács Péter a köztelevíziónak adott interjúban hangsúlyozta, hogy az őszi egészségügyi törvénytervezetben szélesítik a háziorvosok kompetenciáit: visszakapnak például korábban elvett gyógyszerfelírási jogokat. Emellett kiírnak egy tendert, amelyben a praxisok a helyben elvégezhető laborvizsgálatokhoz szükséges eszközöket tudnak beszerezni – tette hozzá.

Az úgynevezett európai felzárkóztatási csomagban még több kompetencianövelő fejlesztést terveznek, ám azt a brüsszeli bürokraták másfél éve blokkolják – jegyezte meg.

Az egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban foglalkoztatott fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó,

18 százalékos béremelésben.
A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg.
Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig ezután tudja megcsinálni a számfejtést
– közölte az államtitkár, aki azóta a hírről már a közösségi oldalán is beszámolt, ahogy az az alábbi videóban is látható.

 
Fotó: Facebook