Az Európai Parlament számtalan beszámolója szól arról, hogyan emelkedett az elmúlt évtizedekben a műanyagtermelés. A műanyagtermelés mértéke 1950-es években 1,5 millió tonna volt világszerte, 2018-ra ez 359 millióra emelkedett -, ezzel együtt pedig a műanyaghulladék mértéke is drasztikusan nőtt. A Covid19 miatt 2020 első felében a termelés hirtelen visszaesett, azonban az év második felére ismét helyreállt és kezdődött ismét minden elölről.
Annak ellenére, hogy Európában az energetikai hasznosítás az egyik legnépszerűbb formája a műanyaghulladék megsemmisítésének, majd ezt az újrafeldolgozás követi, a keletkező műanyaghulladék mintegy 25% -a továbbra is a hulladéklerakóban végzi.

Az újrahasznosítás miatt összegyűjtött műanyagszemét felét EU-n kívüli országokba szállítják, mert az EU-n belül erre kevés lehetőség, technológia és forrás áll rendelkezésre. Az EU-n kívüli országokba irányuló hulladékexport 2020-ban elérte a 32,7 millió tonnát.
Európában a műanyaghulladék újrahasznosítása a termeléssel nincs egyensúlyban, ez pedig nem csak a gazdaságot érinti negatívan, de a környezetre is kifejezetten káros hatással van.

Forrás: Carbontech AG

Ha csak azt a végtelenül egyszerű tényt nézzük, hogy a termékek műanyag csomagolásának körülbelül 95 százalékát például elveszítjük mindössze egyszeri használat után, azonnal rájövünk, nagy igazság rejlik a számok és statisztikák mögött.
2019-ben a kutatók becslései szerint a műanyag előállítása és elégetése globálisan több mint 850 millió tonna üvegházhatású gázt juttatott a légkörbe. 2050-re ezek a kibocsátások 2,8 milliárd tonnára növekedhetnek, amely hatékonyabb újrahasznosítással megelőzhető lenne.
Ha nem is hatalmasat, de a tőle telhető legnagyobbat lépte meg a II. kerületi önkormányzat
A palackok ellen számtalan módon lehet védekezni. A legegyszerűbb módja, ha nem vásárolunk palackozott italokat. A csapvíz minőségében azonban egyre kevesebben bíznak, ők pedig immár választhatnak egy környezetbarát megoldást annak érdekében, hogy tiszta, friss vizet kaphassanak.

A II. kerületi polgármester és az itt lakók megértették a "feladatot"

Őrsi Gergely a kerület polgármestere nem csak mondja, hogy vissza kell szorítani a műanyagok terjedését a kerületben, de mindent meg is tesz ennek érdekében. 

Legutóbb "Műanyagmentes július" keretében textilszatyrokat osztott munkatársaival a Fény utcai piac bejáratánál, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem ezen apró lépésére is. 

A műanyagmentes július alkalmából mosható szövettáskával és gyümölcshálóval segítjük szombat délelőtt a Fény Utcai Piacon vásárlókat. Apró, de fontos figyelmesség, amivel sokat tehetünk környezetünkért, ezért kérjük, ha tehetik, kerüljék az egyszer használatos műanyagok használatát!

- volt olvasható a polgármester felhívásában. 

És, ha már természetvédelem, legalább ugyanekkora erővel hívta fel a figyelmet az esővizek gyűjtésének fontosságára is. 

Ha mindenki használja a kerületben pályázaton nyert esővízgyűjtőjét, akkor alkalmanként akár 80 ezer liter vizet is fel tudunk fogni a II. kerületben.

Idén újabb 170 kerületi lakos pályázott sikerrel házi esővízgyűjtő dézsáért, így a tavalyi pályázati körrel együtt már közel 400-an gyűjtik önkormányzati támogatásból megvalósuló gyűjtődézsával kertekben és társasházakban az esővizet.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy kiadós eső során 80 ezer liter vízzel többet tudunk a kerületben gyűjteni, mely később kiválóan alkalmas locsolásra, így ennyivel kevesebb csapvizet használunk.

Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a pályázaton és gyűjti az esővizet! Minden apró lépés számít, és ha elég sokan, elég sok apró lépést teszünk, eredménye is lesz.

- olvasható Facebook posztjában. 

De a kerület felhívása volt a "Hűsítő Buda" kezdeményezés is, melyben olyan cégek, vendéglátó egységek jelentkezését várta a polgármester, akik a hozzájuk betérőknek megöltik a kulacsaikat vagy megkínálják őket egy pohár vízzel. Az emberek mellett ugyanebben a posztban az állatok védelmére is felhívta a figyelmet. 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szöveg

Fény az alagút végén, avagy a Fény utcai piac rejtelme

A Buda Szódát a II. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Fény Utcai Piac Kft. üzemelteti a piac első emeletén készíti a palackozott szikvizet, hozzájárulva ezzel a környezetvédelemhez és az eldobható PET palacokok számának visszaszorításához. A kerület polgármestere szerint kifejezetten fontos, hogy az emberek, függetlenül attól, mely kerületben vagy világrészen élnek, tudatosan gondolkodjanak a környezetvédelemről és tegyenek is érte. 

Nem egészen egy éve nyitottuk meg a Buda Szódát azzal a céllal, hogy saját, kerületi szikvízzel válthassuk ki az eldobható műanyagpalackos ásványvizek egy részét.
A Fény Utcai Piacon frissen palackozott szikvíznek sok rajongója lett mostanra. Például a Buda Szóda elektromos rásegítésű szállító bringája több mint 1700 km-t tett meg
Továbbra is mindenkinek javaslom a Buda Szóda kipróbálását, fogyasztását, tényleg nagyszerű frissítő!

- olvasható Facebook posztjában. 

Fotók: facebook