Alternatív gyógyászati ágakat bemutató cikksorozatunkban legutóbb a biorezonanciáról olvashattak, ezúttal pedig a kineziológiával foglalkozunk. Beszélgetőpartnerünk Kulcsár Zsuzsa, aki 2015-ben szerezte meg kineziológusi képesítését, és fogadja a hozzá forduló pácienseket.

A kineziológus a mozgást, teljesítményt, ember és állat működési mechanizmusát figyeli. A kezelés során az egyes területek eredményeinek (mint pl. anatómia, fiziológia, idegtudomány) alkalmazását végzi.

Frisshírek: A sok alternatív gyógyászati ág közül kik azok, akiknek leginkább javasolja a kineziológiát?

Kulcsár Zsuzsa: Főként azoknak való, akik valamilyen elakadásban vannak, nagy fokú stresszt élnek át. Segít közérzeti, életvezetési, stresszkezelési problémákban.

Csökkenti a fáradtságot, levertséget, oldja a fóbiákat, szorongást és félelmeket. Enyhíti a mozgásszervi panaszokat, fájdalmakat. Erősíti a tudatosságot, segít az elakadásokban, növeli az önbizalmat és elősegíti a rugalmasabb problémakezelést.

Javítja a kapcsolataink minőségét, vagy segíti a kapcsolatteremtés képességét. Hatékony a tanulási problémák kezelésében, nemcsak az iskolai tanulási nehézségek esetén, hanem koncentráció, figyelemzavar, vagy memória problémáknál is hatásos. Fokozza a logikai és kreatív képességeket, támogatja a lámpaláz leküzdését. Segíthet jobban teljesíteni, a motivációs szint, vagy a célok elérésében. Hozzásegít, hogy önmagunk legjobb formáját hozzuk ki magunkból. Kisgyerekektől kezdődően bárkin alkalmazható egyszerű és hatékony módszer. A kineziológia módszereivel szinte bármilyen kihívást jelentő élethelyzet, vagy állapot javítható, vagy támogatható. 

Fontos, hogy aki segítséget kér, legyen nyitott és akarja a változást.

Minden esetben szükség van az egyén felelősségvállalására és aktív együttműködésére. Azoknak nem ajánlott elsősorban, akik mentálisan nem egészségesek, illetve pszichiátriai kezelés alatt állnak. 

F.H.: Miért ne menjünk inkább orvoshoz, ha gondunk van?

K.Zs.: Kiegészítő kezelésként határoznám meg a kineziológiát mindenképpen. Mi nem diagnosztizálunk, és nem gyógyítunk, ezért ez a kérdésfeltevés nagyon fontos volt. Inkább a testi-lelki jólét útjában lévő energetikai, érzelmi és strukturális blokkokat keressük és oldjuk fel különböző korrekciós technikákkal.

Amiben egyedi a kineziológia, az az, hogy az izomtesztelésen keresztül a testet szólítjuk meg, mert a test mindenre emlékszik, ami valaha valamikor történt velünk, és nyomot is hagy benne. Fogantatástól kezdve testünk sejtszinten tárol mindent, ami velünk történik, legyen az jó, vagy rossz. Az évek során, ha ez nincs feldolgozva, feltárva, illetve megoldva a későbbiekben ezek energetikai kiegyensúlyozatlanság, életvezetési problémák, és akár betegségek formájában jelennek meg. 

A testünk pedig mindig jelez, ha érzelmi, vagy energetikai kibillenések akadályozzák a hatékony és harmonikus működését. Kizárólag rajtunk múlik, hogy észrevesszük-e ezeket a jeleket, hogy hajlandóak vagyunk-e változtatni, vagy képesek vagyunk teljes potenciálunkat kihasználni. 

A kineziológia egyedülálló módja a stressz kezelésének és a testi-lelki -szellemi jóllét fenntartásának. Gyengéd, holisztikus módszer amely kezünkbe adja a választás szabadságát, amivel mi magunk alakíthatjuk a jövőnket, olyan formában, ahogyan az számunkra a legmegfelelőbb. Energetikai kiegyensúlyozás, ami a Hagyományos Kínai Orvosláson alapul. Lényege az energetikai blokkok oldása, amely segít a szervezet öngyógyító folyamatainak a beindításában. Elősegíti  a stresszorokhoz kapcsolódó negatív érzelmi töltés semlegesítését, és a korlátozó hitrendszerek megváltoztatását. Alapja az izomtesztelés, amelynek segítségével megtudhatjuk, mi zajlik energetikailag a testben, ami közvetlen hatással van fizikai és érzelmi állapotunkra. Egyedülálló abban, hogy közvetlenül a test visszajelzése alapján határozzuk meg, tárjuk fel nemcsak a probléma valódi okát, hanem a szükséges korrekciókat, kiegyensúlyozó módszereket is az izomtesztelés alapján határozzuk meg.

F.H.: Milyen esetekben segíthet?

K.Zs.: Közérzeti problémák, félelem helyett megnyugvás, a legtöbb embernél az önbizalom a probléma, életvezetési problémák, mint rögzült érzelem, pl. harag vagy frusztráció, segít a rugalmas problémakezelésben. Segíthet az életvezetésben, mint jobb időbeosztás, motiváció, a célok meghatározása, döntéshozatal, tudatosság erősítése. Én szeretem azt a kifejezést használni, hogy

a kineziológia képességfejlesztés.

Hogyan tudunk jól reagálni egy kihívásra jól reagálni, kihívásként tekinti, és nem stresszelni.

F.H.:Mi történik egy kezelésen?

Miután átbeszéljük az életkörülményeket és állapotot meghatározzuk, hogy miben lenne szükség segítségre és tisztázzuk, hogy milyen pozitív eredményt szeretne elérni a kliens. Ezt követően izomteszt segítségével elkezdjük feltérképezni a testben tárolt információkat a témával kapcsolatban. Az izomteszteléssel azonosíthatjuk a káros mintákat, beleértve a fizikai struktúrákat, gondolatokat, érzelmeket, sejtmemóriát, túlélési ösztöneinket és a tudatalatti parancsokat is.

A folyamat során a test visszajelzése és igénye alapján alkalmazunk speciális kineziológiai eljárásokat. Reflexpontokat stimulálunk, stresszorokat azonosítunk, korrekciós technikákkal oldjuk az energetikai blokkokat.

Az energetikai kineziológiában alkalmazott korrekciós technikák nagyon egyszerűek, és hatékonyak. Jellemző a meridiánpontok érintése és tartása, virágesszenciák vagy színek használata, csakra kiegyenlítés, ujjmódok alkalmazása, amelyek segítségével meg tudjuk célozni a szervezet specifikus rendszereit. Nem gyógyítunk és nem diagnosztizálunk, a testi-lelki jóllét útjában álló energetikai, érzelmi és strukturális blokkokat keressük meg és gyengéden oldjuk. 

Tehát nem csak egy beszélgetés, hanem a test folyamatos kiegyensúlyozása történik meg a kezelés során.

Fotó: kinesiology4u.co.uk, mandira-ayurveda.at, janethurnellread.com