Az írek úgy gondolják, hogy nem elegendő csupán az alaptantárgyakat tanítani a kamaszoknak, amikor a szexualitás és annak minden kérdésköre kihat a későbbi életükre, így vettek egy hatalmas levegőt és átdolgozták a nemzeti tantervüket annak érdekében, hogy ez a tananyag is beleférjen a kötelezők közé. Teszik ezt mind úgy, hogy az eddigi felső tagozatos tanulók a szociális, személyes és egészségügyi oktatásának részét képező szexualitásra nevelés ugyanolyan fontossággal bírjon, mint bármely más tárgy.  

A tantárgy az egészségről, a jólétről, a szexualitásról és az emberi kapcsolatok minőségéről szól majd, - közölte a BBC.

Taglalják a beleegyezés vagy a kölcsönös öröm kérdéskörét is, de nem hagyják figyelmen kívül a bántalmazó vagy erőszakos kapcsolatok felismerését sem.

Az íreknél már korábban is megfigyelhető volt, hogy a tinédzser korosztályt az élet minden kérdésére igyekeznek felkészíteni, de a tantárgybővítés most hatalmas lépés a részükről.

A nők elleni erőszak, a bántalmazó kapcsolatok éppúgy a tantárgy része, mint a boldogság vagy az egymás elfogadása is. A képzést és a leckék összeállítását úgy tervezik, hogy azok illeszkedjenek, kapcsolódjanak egymáshoz.

A nevelés nem titkolt célja, hogy megtanítsák a leendő felnőtt nemzedéket az elfogadásra és ha kell, egymás megvédésére is.

Ezen túlmenően arra is kitérnek a tervezett leckék, milyen káros befolyással lehet a média a nemi identitás kérdésében és hogyan hathat ez a fiatal generációra. Hogyan, miként lehetnek tisztában azzal, mely nemhez vonzódnak és ezen túlmenően annak elfogadását is tárgyalják majd.

Az, hogy mikor válik tantárggyá a tervezett óra, októberben kiderül, addig tart ugyanis a konzultáció a leckék elemeiről.

Egy dolog azonban bizonyos. A katolikus püspök már jóváhagyta az órák megtartását az Ír Köztársaságban és az Észak-Írországban működő katolikus iskolákban, mely lépéssel természetesen a katolikus közösség messzemenőkig nem ért teljesen egyet.

Mint ahogyan az is biztos már, hogy 2024. januárjától minden általános iskolában kötelező lesz beszélni az abortuszról, valamint a korai terhesség megelőzésének módjairól.