Halpusztulásra hívja fel a figyelmet a Ráckevei Dunaág Horgász Szövetség.

Néhány nappal ezelőtt az egyik Halőri Szolgálat a Duna-Tisza-csatorna középső szakaszán azt tapasztalta, hogy a szennyvíztelep befolyója alatt haltetemek vannak a vízben. A területen több száz méteren keresztül sűrű hínárszőnyeg akadályozza, hogy az egyébként is gyér vízáramlás megtörténjen.

További probléma a nagy hőség, valamint az is, hogy a szennyvíztelep által kibocsátott tisztított szennyvízben is még magas a szervesanyag-tartalom. Bár a dús, sűrű növényzet a nappali órákban oxigént termel, az éjszaka folyamán felhasználja, és a hajnali órákban már oxigénhiányos állapotot teremt.

Így ír a szövetség a közösségi oldalán:

Jeleztük a felmerült problémát a KDVVIZIG szakembereinek, akik vízminőségvédelmi fokozat elrendelése mellett 2023.07.18-án kora reggel fel is vonultak a kritikus területre és megkezdték a beavatkozást. 2 db Truxor kétéltűvel vágták a hínármezőt, valamint mozgásukkal jelentős légbekeverést is végeznek a szakaszon. Emellett kiépítésre kerül egy mobil levegőztető állomás is, amely a szükséges mennyiségű oxigén pótlásártól gondoskodni fog a kritikus időszakban.

Fotó: facebook